Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- Majlis Graduasi
- Cabaran dalam kehidupan
- end of exam
- a journey~
- Hujan emas di negeri orang..
- The Secret of Socrates
- Bowling
- 11/12/1990 (premature birth)
- winter
- The high road to reason




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Pengembaraan di Bahariya
Saturday, February 13, 2010; 12:36 AM

Bismillah...


10/02/10

Hari ini aku akan bergerak ke Bahariya. Aku dengan berbekalkan satu beg sahaja tidak sabar untuk perjalanan yang jauh. Aku mulakan langkah aku keluar dari bilik dengan niat. Semoga sepanjang aku bermusafir di sana sentiasa berada dalam keberkatan-Nya dan dipermudahkan segala urusan. Trip ke Bahariya kali ini adalah trip pertama yang dianjurkan oleh PERUBATAN dibuka untuk lelaki. Kalau sebelum ni, lelaki hanya ada trip ke Sinai sahaja. Ada yang cakap, Bahariya ni tak ada apa pun. Just tengok pasir2 dan batu2 je. Betulkah begitu? Aku nekad mencari sesuatu di sana. Tidak akan aku jadikan perjalanan aku ke sana sebagai sesuatu yang sia-sia. Bas yang kami naiki bertolak pukul 7:30 pagi. Aku terkejut melihat bas yang kami naiki tidak penuh. Masih banyak tempat kosong terutama di kawasan tengah. Nampaknya, mungkin saja betul apa yang aku dengar, mungkin saja ramai yang tidak berminat melihat pasir dan batu sahaja. Perjalanan kami dimulakan dengan bacaan doa. Kemudian diikuti dengan ucapan daripada presiden PERUBATAN sendiri, Abg Husaini. Dia telah menekankan satu motif yang lebih penting, merapatkan ikatan ukhwah antara pelajar-pelajar medic mesir tanpa mengikut tempat belajar. Ya, begitu jelas sekali dengan apa yang berlaku. Kebanyakan pelajar "cairo university" duduk di kawasan hadapan, tengah-tengah banyak kawasan kosong, diikuti dengan pelajar daripada "ain shams university", "mansuro university", "zaqziq university" dan di tempat duduk belakang sekali pelajar dari "tanta university".



Kemudian sesi ta'aruf ataupun lebih dikenali sebagai kenal-mengenali dijalankan. Setiap orang akan kehadapan dan memperkenalkan diri menggunakan microphone yang disediakan. Habis sesi ta'aruf, kini tiba giliran "tour guide" kami memberi ucapan. Aku kagum dengannye yang begitu fasih berbahasa inggeris. Menurutnya, bandar "cairo" merupakan bandar ke 3 paling sesak di dunia. Memang aku tidak nafikan kesesakan di ibu negara Mesir ini. Entah apa yang membuatkan terlampau sesak pun tak tahu lah. Perjalanana kami memakan masa hampir 5 jam. Masa yang ada aku gunakan sebaik-baiknya dengan membaca buku "The Quick & Easy Way to Effective Speaking".



Pada pukul 12:00 tengah hari, kami sudah pun sampai di Bahariya. Kami terus sahaja dihidangkan dengan nasi, ikan dan kentang. Selepas makan kami semua diberi masa untuk berehat di bilik masing-masing. Aku mendapat bilik sama dengan pengarah program, Abg Faris. Owh, senang la kalau macam ni. Pengarah program mesti tahu macam-macam, bisik hatiku. Baik juga orangnya. Kemudian aku menunaikan solat zuhur dan asar jama' dan qasar secara berjamaah.


Pukul 3:00 petang, kami dibahagikan kepada 3 kumpulan. Setiap kumpulan mempunyai 10 orang ahli dan akan menaiki sebuah jip. Kami akan mulakan perjalanan kami dengan melawat "Oasis Village". Kami didedahkan dengan kehidupan masyarakat kampung di Mesir. Macam-macam tempat yang kami lawati. Sila lihat gambar-gambar di bawah =)



Photobucket

Semua peserta yang mengikuti program ke Bahariya. Tapi gambar ni tak cukup sorang. Sila cari saya di mana =)

Photobucket

Air yang anda nampak ini adalah air semula jadi. Air nya juga panas. Kalau pergi dekat-dekat boleh nampak asap. Senang la penduduk kampung, tidak perlu memasang pemanas air pada musim sejuk =)

Photobucket

Dari kiri Faris, Haziq, Shafiq, Syafie, Luqman, Anwar, Aiyad. Ini lah jip yang kami naiki. Seronok juga naik jip. Disebabkan menaiki jip yang melalui kawasan yang berpasir, pemandu terpaksa membawa ke kiri dan ke kanan. Pakar juga pemandu ni ye. Tapi kami yang duduk di belakang merasakan seperti naik "roller coaster". Ada yang cakap benda yang paling seronok adalah naik jip. haha =)

Photobucket

Ini pula adalah "salt lake". Berdasarkan nama saja ramai yang dapat meneka apa yang terdapat di sini. Air yang di sini sangat masin seperti telah diletakkan garam. Tetapi air dalam tasik ini masin secara semulajadi. Kebiasaannya air di dalam tasik adalah tawar, air laut yang masin kan? =)

Photobucket

satu...

Photobucket

dua...

Photobucket

Keju...haha =)

Photobucket

Kemudian kami melawat unta yang ada di tengah-tengah padang pasir ni.

Photobucket

Haa, ni nama dia Memo. Dialah yang menerangkan kepada kami setiap sejarah tempat yang kami lawati.

Photobucket

Tempat terakhir untuk hari pertama, kami terpaksa menaiki bukit yang tinggi ni. Dari sini kami boleh lihat kawasan kampung, kawasan bercucuk tanam dan juga kami boleh melihat matahari terbenam.

Photobucket

Wah, banggo den gambar ni ado kek atas bukit. haha. Ni tempat terakhir untuk hari pertama. Malam tu semua peserta boleh berehat. Aku, Aiyad, Haziq, Syafie, pakat-pakat pergi bilik Luqman dan Ridzwan bawa makanan sebab bilik dia ada tv. Malam tu tengok cerita Princeses Diary sampai pukul 12 =)



11/02/10

Hari ni, kami terkejut. Rupanya ramai yang kena Diarrhea. Kami mula meragui makan tengah hari kami semalam. Pagi ni breakfast yang disediakan adalah roti, jem, sedikit shibsi dan air teh secawan. Cheh, kecewa betul. Ada ke patut makan tu je. Dah la nak mulakan pengembaraan hari ni. Tapi kalau sediakan makanan tapi sakit perut pun tak guna gak en? Setelah semua telah bersiap sedia, kami memulakan pengembaraan kami ke "White Desert" dan akan berkemah di sana. Apa yang paling penting, bekalan air yang di bawa mestilah cukup sebab kat tengah-tengah padang pasir tu tiada sumber air. Jarak antara hotel yang kami menginap dengan "White Desert" adalah 180 km. Sepanjang perjalanan kami ke "white desert", kami akan singgah ke "sand dunes", "black desert", " the valley of El Haize", "crystal mountain", "the valley of I'Agabat".



Photobucket

Sand dunes. Pasirnya sangat halus. Kalau jalan atas pasir ni memang kaki akan tenggelam. Papan luncur juga ada di sediakan untuk siapa-siapa yang ingin meluncur atas pasir ni.

Photobucket

Angin di sini sangat kuat. Sebab tu ramai yang pakai snow cap dan menutup mata. Nasib baik Shafiq selamatkan. hehe =)

Photobucket

Ini pula adalah black desert. Dengar nama, tengok gambar, memang dah tahu =)

Photobucket

Atas tu sebenarnya "volcano". Gunung berapi aktif. Baru sahaja meletus 3 bulan yang lalu. Angin di sini juga kuat =)

Photobucket

Kami meneruskan perjalanan kami menaiki jip. Dalam jip, kami berkenalan dengan lebih rapat lagi. Kemudian bermain teka-teki. haha. kelakar =)

Photobucket

Ini mountain apa ye. Lupa la nama dia. hehe. Ziqzaq mountain kot. Cantik permandangan kat sini. Tapi nak sampai ke puncak bukit ni, kami kena menaiki bukit yang agak curam dan tinggi. Dah la breakfast tadi makan ciput je. ATP tak cukup. Turun dari bukit ni, Abg Faris terjatuh. Katanya angin tolak. Kata Abg Acap dia lompat. haha. Teruk juga laa. Sampai berdarah kaki tangan. Dan yang paling penting, seluar jeans yang dia baru beli dah koyak =)

Photobucket

Kami baru sahaja tiba di bahagian awal white desert. Subhanallah =)

Photobucket

Maha suci Allah yang menciptakan segala sesuatu =)

Photobucket

Bergambar kenangan =)

Photobucket

Ini namanya "mushroom" kerana bentuknya yang seakan-akan cendawan. Sepanjang perjalanan dari sini boleh nampak banyak sangat cendawan seperti ini =)

Photobucket

Ini pula bentuknya seperti ayam. Menurut Memo, bila matahari terbenam, kita akan lihat seperti ayam itu bertelur =)

Photobucket

Bergambar kenangan lagi =)

Photobucket

Kawasan ini nampak seperti salji. Tetapi ini bukan lah salji kerana kami berada di tengah-tengah padang pasir. Cantik kan? =)

Photobucket

Malamnya kami bersama-sama memasak dan bbq. Selepas makan, unggun api dihidupkan dan kami semua duduk di sekelilingnya. Pelbagai aktiviti yang dijalankan. Ada yang kena menyanyi, main game. Akhir sekali kami sama-sama membaca surah al-mulk dan pulang ke kemah masing-masing =)


12/02/10


Photobucket

Satu kemah untuk 2 orang. Mula-mula boleh tahan, tapi bila sampai tengah pagi, aku terjaga kerana kesejukan. Lantas aku memakai baju sejuk, menyarungkan diri dalam "sleeping bag" dan selimut dengan saratoga. Pagi itu, akibat kesuntukkan air, kami bertayamum menggantikan wudu'. Hati terasa "inferior" tatkala menyapu debu pasir di muka. Breakfast roti keras dan jem lagi =)

Photobucket

Bergambar kenangan lagi lagi. Kami bersiap-siap untuk pulang ke bahariya oasis =)

Photobucket

Binatang yang kami temui di sini. Fox mountain memang merayau-rayau di sekitar kawasan ini. Haiwan ini tidak membahayakan. Dia tak gigit manusia pun =)

Photobucket

Kemudian kami berhenti di tempat Nabi Yunus dikeluarkan dari mulut ikan. Pada ketika itu semua bunga ros yang ada di situ bertukar menjadi batu. Tempat yang kami pijak ini juga asalnya adalah laut =)

Photobucket

Pokok ini sujud pada Allah. Subhanallah. Pokok ini mampu survive di tengah-tengah padang pasir dan juga telah berusia 3500 tahun. Pokok ini juga telah tumbuh di atas batu. Pasir yang ada adalah pasir yang diterbangkan oleh angin. Hakikatnya, di bawah pasir ini adalah batu =)

Photobucket

Akhir sekali mata air semula jadi. Tempat ini adalah tempat Nabi Yunus menjumpai air setelah jauh berjalan. Aku sempat merasa air yang ini =)


p/s : pengembaraan kali ini sangat menyeronokkan. Ternyata apa yang aku dengar sebelum ini adalah sesuatu yang salah. Ada yang mengatakan bahariya ni kalau untuk orang yang nak ambil gambar dengan permandangan yang cantik best laa, tapi tak ada apa sangat. Owh, tidak sama sekali. Memang permandangan di sini sangat cantik tetapi bukan itu sahaja yang aku dapat. Aku tidak melihat bahariya adalah tempat pasir dan batu sahaja. Sepanjang pengembaraan aku ke sana hatiku tidak henti-henti memuji ciptaan Allah yang begitu indah. Hatiku tersentuh dengan kekuasaan-Nya dan merasakan diri ini inferior dan lemah. Maka rugilah orang yang tidak dapat mengambil sedikit pengajaran daripada pengembaraan ini. Selain itu, aku merasakan ikatan persahabatan kami semakin kukuh. Sekurang-kurangnya kami cuba untuk menutup jurang yang terbina antara kami selama ini. Macam-macam yang aku dapat belajar daripada pengembaraan ni. Semoga semua mendapat kebaikan daripadanya.

p/s 2 : Atiq n wani dah balik dari PLKN. Tapi cuti sekejap je sempena Tahun Baru Cina.

p/s 3 : still duduk sorang dekat rumah.

8 Lovers??