Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- hati
- it's about to start..
- Pilihan.
- Alhamdulillah. Debaran berakhir.
- gelisah, result exam.
- I am sooo speechless
- konvo..
- time difference
- sankiyu ma dear
- Kisah isteri dan pakaiannya




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Daurah
Sunday, January 29, 2012; 1:37 AM

Bismillah...




Maka bermulalah "winter break" kami selama 2 minggu. Yay! Tak sempat nak rancang apa-apa, dah ada Daurah kitab. Owh, indahnya duduk Cairo.


Yesterday, I don't know why I can't sleep. I just read ophthalmology and chatting with friend. Tiba-tiba ada orang suruh tidur sebab esok ada Daurah. Uh, baru perasan daurah tu start esok! Anwar2, apa nak jadi dengan kau ni? Errr, nak jadi otromen boleh? Nooo!


Tapi tak dapat tidur. Sampai lepas subuh barulah mata nak lelap. Eiy, mengada betul la mata ni. Nampak sangat sengaja tidur lambat kan. Akibatnya, bangun lewat. Itu pun lepas ada orang call pukul 9 pagi. Aaaaaah! 30 minit lagi nak start. Maka saya mandi laju-laju dan siap tak sampai berapa minit pun. Rasa rugi kalau datang lambat sebab daurah kitab akan start dengan sheikh Rohim.


Dalam teksi, sambil makan cokelat, driver tanya, "feen fi sabi3?" (kat mana kat sabi3?). "Fi mahkamah", jawabku. "El mahkamah feen?" soalnya lagi. Hey! Lepuk juga kang pemandu teksi ni. Siapa yang driver sebenarnya ni? Ikutkan hati, suruh dia duduk belakang, biar aku je yang bawa teksi. Heh! Tapi sebenarnya aku pun tak tahu jalan. huhu. Ni yang tak suka dengan pemandu teksi yang tak bertauliah ni. Patutnya dia la yang lebih tahu jalan. +__+


Last2, rasanya semua orang dah boleh teka apa yang terjadi. Pemandu tu sendiri pening tak tahu nak ke mana. Entah jalan mana entah dia masuk. So, saya turun je la kat situ. Tapi...Kat mana ni? I'm lost AGAIN! Apa ni?? Dalam seminggu banyak kali sesat. Sedihnyeeeee.. Cuba call beberapa orang. Tak jawab. Dah ada dalam kelas la tu. Maka pengembaraan bermula. Jalan-jalan-jalan dan jalan. Mana ni?? ='(


Dah lama berjalan, tapi tak nampak tanda-tanda nak sampai pun. Pengembaraan diteruskan lagi. Hantar msg kat orang, call beberapa orang, tanya orang arab. Segala macam usaha dilakukan. Selepas sejam, baru sampai di rumah Perak. Adoiyai. Akhirnya sampai lewat. =.=" Dan....tempat dah penuh. So saya kena duduk kat atas tangga. Apakah nasibku? huuuu~ Tak kisah la, asalkan boleh dengar. That's much more important. =)


Pengajian sangat menarik!


So, saya nak mengajak siapa-siapa yang ada kelapangan untuk join sekali. Banyak benda yang boleh belajar, insya-Allah. Plan asal nak ke ma3rad kitab (pesta buku) terpaksa tangguh ke hari lain. Tak tahu lagi bila nak pergi. Erm, now sangat mengantuk. Esok sambung daurah kitab lagi. Habis daurah ada PWTC. Then maybe akan ke tempat lain. So, dah penuh. Siapa yang lambat book, tak dapat laa. ngeh3 *bajet hot la kau ni anwar*

Take care~

p/s : siapa2 yang nak sesat, sila ikut saya. Saya sangat mahir jalan-jalan ni. hihi

2 Lovers??



Memories remain
Friday, January 27, 2012; 12:55 AM
Bismillah...



I hate the fact that memories remain. Entah lah. To remember how it's end, really hurts. It takes time to heal. Especially without taking any medication. The moment we think the memories fading, somehow, out of no where, it just reappear again. I don't know how to describe it as I don't want to split everything here. But this is what I feel now. At least for the next hours until I sleep and forget everything. +_+ (oh mata, cepat la tidur!)


There's time when everything seems to be great, like we are in our own world. We just don't care about what people think, what people say because we live in the place where happiness never fade. And in a blink of an eye, every single thing just going wrong. It's hard to explain the situation. It was never expected to happen before. Neither we are not ready to deal with it. This explain why it hurts a lot.


Suddenly, I ask myself, why I'm writing crap today? (•̯͡.•̯͡)


Haha!


Maybe I just want you to read this and realize it. lol. It's not going to happen. Merepek la kau ni anwar.


Sometimes..



Maybe I should stop thinking about this. About what? Nothing. haha.



And that "someone" is not you. hihi. Entah apa la yang kau merapu malam-malam ni anwar oi. Ada bakat tulis cerpen tak? wink2**

0 Lovers??



I Won't Give Up - Jason Mraz
Thursday, January 26, 2012; 1:24 AM


"I won't give up on us,
even if the skies get rough,
I'm giving you all my love,
I'm still looking up"

"And when you're needing your space,
To do some navigating,
I'll be here patiently waiting,
TO see what you find"


p/s : Love this video clip. It's kinda cute. <3


0 Lovers??



Am I right?

Bismillah...


3rd day of class. Semangatku masih berkobar-kobar. Sedang aku asyik mendengar syarahan daripada doktor, tiba-tiba doktor cakap, "the last thing for today is....". Aku segera melihat jam di tanganku. "Baru pukul 10:30. Takkan lah dah habis. Cepatnya", bisik hatiku yang masih tidak puas dengan ilmu yang disampaikan. Dan kata-kata terakhir daripada doktor yang sememangnya dinanti-nantikan oleh semua pelajar, "See you on Thursday".


Awal lagi ni. Diriku seakan tidak percaya kelas untuk hari ini sudah pun habis. Sejak dari tahun 1 kami dilatih untuk bertahan kelas yang lama dan panjang. Ah, minggu pertama memang la tak banyak lagi belajar. Hatiku memujuk. Lalu aku terus bergegas ke 'outpatient clinic'. Langkahku laju, tetapi aku sendiri tak tahu ke manakah akan ku pergi. Mataku mencari-cari. "Kat mane ye qisim 3izom?" Soalku kepada Imran. Imran kelihatan terkeliru.


Lalu aku terus bertanya kepada pak cik yang ada di situ, "assalamualaikum. feen qisim 3izom?". "There, at he right" jawabnya ringkas. Fuh, boleh 'speaking' rupanya pak cik ni. Orang tanya dalam bahasa arab dia jawab bahasa inggeris. Hatiku ketawa kecil. Lucu rasanya.


Sampai di department orthopedic, kelihatan seorang pak cik sedang bergaduh untuk berjumpa dengan doktor. Lalu datang seorang mak cik tua bertanyakan bilakah gilirannya. "ana gai min badri. Raqam kam dilwakti?" (saya datang dari awal. Sekarang ni nombor giliran berapa?).


Aku mula resah. "Aduh, ramai patient ni. Boleh ke kita nak masuk ni? Ke kena tunggu lama?" bertubi-tubi soalan aku tanya kepada Imran yang menemaniku. Lalu aku memberanikan diri bercakap dengan pak cik yang menjaga di depan pintu tu. "Mumkin 3ayiz syuffu madam mona?" (boleh saya berjumpa dengan madam mona?). "Misy maugud. 3ayiz eeh?" (tidak ada. Awak mahu apa?). "er, 3ayiz syuffu duktur. Mumkin kalim ma3ahu?" (saya ingin berjumpa dengan doktor. Boleh cakap dengannya?) "3andak kernih?" (ada kad pelajar?) Lalu Imran menunjukkan kad pelajarnya dan kami berdua dibenarkan masuk.


Pak cik dan mak cik yang tadinya bergaduh seakan terdiam melihat kami masuk dengan begitu mudah. Di dalam hatiku, aku rasa bersalah. "Tak apa ke kita masuk ni? Pak cik tu dah tunggu lama kot? Tak kan kita masuk senang-senang je?", aku mengadu. "Tak apa, orang arab selalu potong line kita sebelum ni", jawab Imran. Aku tidak pasti dia cuba untuk berjenaka ataupun serius. Tapi hatiku rasa bersalah. Namun itulah hakikatnya. Sebagai pelajar perubatan di sini, memang kami diberikan keistimewaan, boleh masuk sesuka hati dalam hospital dan berjumpa dengan doktor dengan hanya menunjukkan kad pelajar kami.


Teringat dulu semasa aku ingin membuat pemeriksaan untuk masalah 'haematuria'. Walaupun terdapat ramai patient lain, disebabkan Dr. Heba meminta doktor memeriksaku, aku terus dibawa memotong pesakit lain dan doktor terus memeriksaku. Ah, aku sangat tidak senang dengan cara ini. Kesian dekat orang yang dah beratur lama.


Masuk di dalam department orthopedic, aku terus berjumpa dengan doktor. Kelihatan beberapa orang pesakit memegang kad x-ray mereka. "Doctor, can I ask you about your opinion?" tanyaku lancar berbahasa inggeris. Rasa malas pula nak berbahasa arab dengan doktor. Aku akan berbahasa arab apabila bercakap dengan orang yang tak faham inggeris je. hihi. "Sure". "My friend falls down, and has pain at the back, shoulder, and at the neck....(bla..bla..bla..)", aku menerangkan secara terperinci kepada doktor. Doktor segera memberikan beberapa pandangan kepadaku dengan ramah sekali.


Selepas mengucapkan terima kasih kepada doktor, aku segera meninggalkannya. Sewaktu aku keluar, pak cik yang setia menunggu di luar tadi memandang ke arahku. Diriku dibelenggu rasa takut. Lalu aku segera mempercepatkan langkah dan meninggalkan "outpaitent clinic". Keluar daripada pintu pagar, diriku menghembus nafas lega. Fuh~ Senang je rupanya. hehe. Kami terus bergerak ke bank....



**************************


Rabu, 25 Januari, genap setahun revolusi Mesir. Maka seluruh warga Mesir diberikan cuti. Diikuti hujan seakan hujan rahmat meraikan tarikh yang bermakna ini. Aku tidak keluar ke mana-mana. Cuti sehari ni aku habiskan di dalam rumah dan menenangkan fikiran sahaja.


Tapi....


Esok ada kelas lagi. Batch lain semua dah start cuti winter sejak minggu lepas lagi. Tapi batch tahun 4 dan tahun 5 masih ada kelas. Aduh.. Kena kuatkan semangat. Kelas kena pergi untuk mendapatkan ilmu daripada doktor. Ada benda yang doktor sebut yang kita tak dapat jumpa dalam buku. Semuanya berdasarkan pengalaman mereka. Nasib baik ada strawberi pengubat hati. hehe. Jum makan strawberi!

kbai~


2 Lovers??



short 2nd day update
Tuesday, January 24, 2012; 1:15 AM
Bismillah...


My second day. Sesat juga! Sebab semalam buat kat hospital. Hari ni buat kat outpatient clinics. Entah mana-mana ntah pergi. Tulah, siapa suruh jalan sorang-sorang. Haih! Kenapa lah asyik sesat je minggu ni. +_+


Kelakar la kelas tadi. Supposely belajar macam mana nak ambil history patient. Tapi last-last, dah rasa macam kelas bahasa arab pula. For every term that we will use, doktor kena translate kan ke dalam bahasa arab. huhu. Dah nak buat macam mana. Istilah yang digunapakai pelik kot.


Sambil-sambil belajar tu, saya sempat belek-belek gambar dalam buku. Gosh! Seram! Seram kot tengok mata yang berbagai-bagai penyakit. Ada yang merah, ada yang kuning, ada yang tertimbul, ada yang ada habuk, ada yang ada macam-macam lagi. Macam mana nak jadi doktor ni? Huh! Anwar, please bersemangat! You are going to be a good doctor, right? Yes, I will!


Mengantuknyeee sekarang ni. Tak larat la nak tulis panjang-panjang. Nantilah update lagi k. Esok my 3rd day. Nak kena bangun awal, sebab kena jumpa doctor ortho. Take care~

2 Lovers??



Ophthal started
Monday, January 23, 2012; 12:06 AM
Bismillah...


As expected, kelas pertama ophthalmology kejap je. Just introduction about the anatomical structure of the eye and some terms. Tapi kelas buat dalam hospital. First day kelas dah sesat. Mula-mula tak jumpa bangunan mana, then tersalah masuk wad. hihi.



Awas, buku dah dibalut.


So, this is our ophthalmology book. Nampak je macam tebal, tapi memang tebal pun. ^^ Anyway, I'm so excited to start with this subject. First sebab setiap hari kelas akan start pukul 9, instead of pukul 8. huuuu~ So ada masa nak prepare apa-apa yang patut pagi tu. Or at least make some reading before the class. Secondly, we only deal with one organ, which is eye (should I say two eyes?) huhu. No we are not! We can't discuss the eye alone and ignoring the others. Of coz, our eyes are related to our brain function, right?


Someone once told me, this book is written by our intelligent professors and we are learning everything about the eyes. If you can learn and memorize well, then you can become an expert! Damn! I believe it. I'm going to work harder starting from today, focusing on my study, to become good doctor, insya-Allah. (fuh, sangat berkobar-kobar!) Yup, if learning process started by reading, why so many people do very little reading? That's weird to see people who read little, not to understand very well, but expecting themselves to become an expert. Even the genius person do a lot of reading. Are you genius? ^^


Tomorrow will be my second day. Pretty sure so many things are waiting for me. huhu.


"If I'm going to become a doctor in the future, I want to be a great doctor. But now I'm a medical student. So I will try my best to become great medical student. Insya-Allah. The concept is quite simple, either you do something and give it your best, or you do something and take it for granted which I may consider it as a waste of time." -nua-

0 Lovers??



unexpected
Saturday, January 21, 2012; 4:47 AM
Bismillah...


Hey!
I'm just finished my end round's exam for community medicine last Wednesday. Know what? I feel so relieve to end this round. It's a tough round. Feel like screaming! :p Coming back from "fever hospital" in Embaba, I get the fever. Some people thought I went to hospital to seek for medical care. No!!! Actually I'm visiting the hospital. It's part of the community medicine. Also, this fever hospital not only for who get fever. It's designed for highly infectious disease like hepatitis, HIV, meningitis, etc. These patients need to be isolate from others so that the infection didn't spread to others.


Starting from this day, I got fever. At first I thought it was nothing and just ignore it. Day after day, the fever get worse and I'll have my OSPE exam within 2 days. Now I start to worry. Buy some medication and send message to ibu and some friends asking some advice to get rid of this fever. Gosh~ It's seriously unexpected. I can't imagine going through this tough round and end up with taking exam with fever!


Paracetamol doesn't work for me. I take 2 tablet of aspirin. It's quite gamble I guess. Worrying with its side effect. Alhamdulillah, now I'm feeling better. (p/s: don't take aspirin before you get medical advice from doctor. Aspirin may lead to peptic ulcer)



Hey! Stop taking about exam. It's all over now!




Talking about winter, it's surprising to know that there's snow in Egypt this year! Of coz not at my place. But still, no one expect it to happen. Everyday, it's pretty cool here and I'm freezing. huhu. In addition I'm the type of person who can't resist cold. Haha. The fact is, all human being can adapt easily with hot than to cold. There's explanation about the receptor but I'm not going to explain it here. ^^


Knowing that this Sunday, we will start with new subject, Ophthalmology. Owh, sangat berjiwa kental! Ok la tu ada cuti 3 hari. Student kat Jordan tak ada cuti winter pun. hihi. Tapi pelik dengan jadual ophthal ni. Ada ke patut cuti hari jumaat dan hari rabu. Pelik. Sangat pelik! Ingat ni planet namek ke nak buat cuti macam ni? Entah apekenameknye ntah. Can't wait for ophthal! ^__^ huhu. Because the main reason I come here is to study medicine. So, lets make it!


Opss, baru perasan ni post pertama untuk tahun 2012. So, happy new year to all~ Orang cakap ophthalmology ni rilek sikit dari commed. Hoping to have more time to write even more in this blog. Best tengok kawan2 blog yang lain still menulis. hihi. Because we are bloggersssss. <3

0 Lovers??