Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- hati
- it's about to start..
- Pilihan.
- Alhamdulillah. Debaran berakhir.
- gelisah, result exam.
- I am sooo speechless
- konvo..
- time difference
- sankiyu ma dear
- Kisah isteri dan pakaiannya




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Alhamdulillah. Debaran berakhir.
Wednesday, February 25, 2015; 12:22 AM

Bismillah...


Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. 

Tiada kata yang mampu aku ungkapkan lagi melainkan kata-kata pujian pada Allah. Debaran menanti result final exam akhirnya berakhir. Mana tak berdebarnya, esok adalah hari graduasi, tapi kami dipaksa menunggu sehingga ke saat akhir. Apa akan terjadi kalau esok nak konvo, dah siap2 semua, tengok2 result tak lepas. Tak ke frust menonggeng. haaa. 


Bagi orang yang masa jawab exam tu rasa macam senang 'gile', tak perlu kot nak rasa risau. Ni perasaan orang yang macam jawab boleh dan tak boleh. Rasa macam lulus ke tak ni eh. Haaaaa. Maka tunggu punya tunggu punya tunggu, hari ni, 24/2/2015, akhirnya result keluar. 


Just check through internet je. Tak perlu nak pergi ke universiti. Duduk sorang2 kat rumah, check pun sorang2. So kurang la sikit feeling dia. Lepas dah check, alhamdulillah. Aku lulus. Alhamdulillah. Terus aku call ibu ayah. 


Sebenarnya, masa dapat tahu result nak keluar tu, aku ada cuba hubungi Fara. Nak check sama-sama. Yeah, the important event and important thing in my life, I prefer to be with important person. :') Tapi apakan daya, memang kami tengah berbual dalam telefon pun sebenarnya, tapi tiba-tiba abang polis jeles. Terpaksa la mematikan telefon. Argh! Spoil la abg polis. 


But still, you are the first person to know this after my family. Sebab Fara pernah pesan dulu, kalau dapat result tu, call la ibu dulu. Bagitahu family dulu, baru bagitahu Fara. Memang itulah yang berlaku. Alhamdulillah. Aku berjumpa dengan seseorang yang boleh menghormati keluargaku. Semoga aku juga begitu terhadap keluargamu. 


Okay, nampak tak dah melencong tu. Nak cerita sebenarnya result dah keluar. Okay tu je. Esok nak konvo. So....boleh la siap2 tidur dulu ye. 


Terima kasih buat yang tak pernah berhenti mendoakan kejayaanku. Terutama keluarga, yang tersayang Fara, kawan2 yang sering memberikan sokongan dan semua sekali. Semoga Allah merahmati kalian. Ameen. 



0 Lovers??



gelisah, result exam.
Sunday, February 22, 2015; 2:12 AM
Bismillah...


Sepandai-pandai mana pun seseorang itu, pasti akan pernah juga rasa apa yang aku rasa ni. Rasa macam.... T.T Sebenarnya doktor macam ada sebut result mungkin keluar hari ahad. Memang nak result cepat-cepat keluar. Sebab tak larat dah nak tunggu. Tapi dalam masa yang sama rasa 'nervous' tu pun ada. 


Tiada yang aku harapkan melainkan kepada-Nya. Yang Allah, tetapkanlah hatiku. Sungguh, hatiku resah dan gelisah. Engkaulah ya Allah pemilik kepada hati-hati kami, maka aku memohon ketenangan hati daripada-Mu. Serta kurniakanlah result yang cemerlang buat kami semua. Ameen.



0 Lovers??



I am sooo speechless
Friday, February 20, 2015; 11:30 PM
Bismillah...






Hari ni semasa sedang berbalas mesej dengan fara, tiba-tiba aku mendapat mesej balas yang sangat tidak aku sangka-sangka..


"Kite lebih hargai sayang sebab..."

"1st, sayang yang kite minat dulu"

"2nd, selama kite kawan sebelum kite serius, sayang mane pernah marah n sakitkan hati kite"

"3rd, even kite kasa macam mana pun, sayang tetap lembut dengan kite. Seolah-olah sayang penyejuk kite"


Dan Fara terus memberikan aku 10 sebab kenapa dia lebih menghargai diriku..(saje xnak tulis kat sini sebab sweet sangat. hihi. The rest will remain in our heart).


Aku terpaku, terkelu, terdiam, 'speechless' dan jantungku bergerak laju. Aku tidak terus membalas. Hatiku cair dengan kata-kata manismu yang jujur dari hatimu. Setiap kata yang keluar terasa seperti terus masuk ke dalam qalbuku. pasti, setiap kata-kata yang datang datangnya dari hati pasti menyentuh hati-hati yang mendengarnya. Aku seakan merasakan kejujuran dari kata-katamu. 


Aku hanyut. Hanyut dalam lautan cinta. Belum pernah mana-mana orang yang aku jumpa sebelum ini, begitu jujur dan berani mengungkapkan kata-kata seperti ini kepadaku. 


Selepas beberapa minit, aku masih terdiam dan tidak tahu bagaimana harus aku membalas mesej fara. Lalu aku membalas...


":'). I am sooo speechless"


Sungguh, aku seakan berada dalam mimpi. Walaupun terpisah jauh beribu batu, rasa cinta dan sayang itu seakan subur dan semakin mendalam. Wahai hati, bersabarlah engkau. 


Sayang...

Tatkala engkau menghadapi masalah dan engkau datang kepadaku, aku merasakan diriku diperlukan dan sudah pasti engkau lebih mempercayaiku untuk memberikan sedikit nasihat dan membuatmu merasa tenang.


Tatkala engkau mengatakan engkau perlu kepadaku, hatiku aku tersentuh kerana ada yang masih memerlukanku walau aku merasakan aku tiada apa-apa. Namun pasti aku akan kuat untukmu.


Tatkala engkau mengatakan engkau minat padaku sejak kali pertama bertemu, dalam diam aku mengaku aku juga meminatimu.


Tatkala engkau mengatakan engkau bahagia bersamaku, aku merasakan istimewa dan lebih dihargai. 


Tatkala engkau 'tag' namaku di gambarmu dan membuat 'hashtag' khas untuk diriku, aku merasakan engkau terlalu ingin memberitahu dunia aku adalah milikmu. Aku berasa lebih istimewa. 


Tatkala engkau mengatakan engkau menungguku dan membilang-bilang hari kepulanganku, aku semakin rindu dan merasakan sangat diperlukan dan dihargai. 


Tatkala engkau memberikan hatimu kepadaku dan memintaku untuk menjaganya, aku merasakan diriku diberikan kepercayaan dan amanah olehmu. Mana mungkin aku mengkhianati kepercayaanmu. 


Tatkala engkau memberiku ruang dan masa untuk bersama kawanku walaupun ketika itu engkau sangat memerlukanku, aku merasakan engkau cuba untuk memahamiku dan menjaga hatiku. Sudah pasti aku akan cuba untuk lebih memahami seluruh isi hatimu.


Tatkala engkau mengungkapkan kata-kata manismu buatku, aku sedar bahawa engkau juga punya manisnya dan ingin menjaga hubungan ini. Aku merasakan kita sama-sama manis. :D


Tatkala engkau mengatakan engkau takut kehilanganku, lalu aku memujukmu, aku merasakan engkau pasti tidak pantas melupakan dan meninggalkanku. Hatiku juga begitu. Izinkan aku mengikat hatimu bersama diriku.


Tatkala engkau menyuruhku mengutamakan keluarga dan ibuku, aku merasakan hatimu sangat lebut dan punyai sifat keibuan. Bagaimana harus aku meninggalkan dirimu yang sanggup mengorbankan dirimu walau engkau memerlukan kepada aku. Pasti pengorbananmu itu aku balas dengan perngorbananku.


Jika engkau mengirimkanku sebuah buku tebal dan memintaku menulis sebab aku lebih menghargaimu, sudah pasti buku itu habis kutulis sebelum sempat aku habis menulis separuh daripada sebab-sebabku. Kerana setiap perbuatan dan kata-katamu sentiasa membuat hatiku berasa istimewa, dipercayai, dihormati, diperlukan, diharapkan dan lebih penting lagi, dihargai. 


Mungkin apa yang aku coretkan di sini hanyalah sedikit sahaja dan sengaja aku coretkan untuk membuat engkau tahu bahawa aku juga sangat menghargai dirimu. Terima kasih kerana hadir dalam hidupku, dan memberi aku peluang serta menerima diriku seadanya aku. :')


p/s : i miss you



Labels: , ,


0 Lovers??



konvo..
Thursday, February 19, 2015; 4:32 AM
Bismillah... 



"Okay ibu. Nua nak keluar ni. Pergi majlis konvo kawan. Kawan-kawan di ain sham", ujarku sebelum menamatkan perbualan kami.


"Ibu minta maaf tak dapat hadir konvo nua", balas ibuku.


"Eh, xpeee. Belajar overseas memang begitu kan? Ibu ayah pun dulu macam tu kan?", aku segera membalas mesej dari ibu. 


"Thank you nua kerana memahami", ringkas ibuku membalas.


Oh, hatiku tersentuh. Aku rasa bersalah. Aku rasa bersalah kerana membuat ibu rasa bersalah tidak dapat hadir majlis konvo ku minggu hadapan. I want to make you happy. I want to be the reason of your happiness, not to make you feel sad or guilty. 


Ibu, ayah, xpe, walaupun ibu ayah tak dapat hadir, nua akan sentiasa memahami. Dalam hati sentiasa membawa ibu dan ayah bersama. Xpelah, tak semestinya keluarga orang lain datang, keluarga kita pun kena datang jugak kan? Keadaan setiap keluarga tu kan berbeza-beza. Xpe, lagipun ada je kawan-kawan lain yang keluarganya tak berkesempatan untuk datang. Yang penting ibu ayah selalu doakan nua kan? 


Ibu ayah kan kena berkerja. Bukan senang-senang nak dapat cuti kan? Lagipun nak jaga adik-adik yang lain lagi, nak jaga atuk lagi. Banyak tanggunjawab yang kena laksanakan. Xpe, nua faham. :)


You already be a great parents to me. No one can ever replace you. I'm so proud to be your child. Please don't feel guilty for this. I will always love you! 



0 Lovers??



time difference

Bismillah...


Aku melihat di luar jendela dan memandang ke langit. Gelap. Jam telahpun menunjukkan pukul 2:00 tengah pagi. Aku masih berjaga. Berbual bersama husein dan kamil. Pelbagai topik yang dibincangkan. Sesekali kami selitkan perbincangan result exam yang masih belum berkunjung tiba. Ahhh, hatiku resah. Lalu kami menukar topik perbualan kepada perancangan masa depan. Ya, banyak tanggungjawab yang bakal kami pikul. Sebagai seorang doktor, seorang anak, seorang suami, juga seorang bapa. Sudah bersediakah engkau untuk menghadapi semua ini? "Aku perlu persiapkan diriku", bisik kecil hatiku. 


Sekali lagi aku melihat ke langit. Masih gelap. Hanya bertemankan cahaya lampu jalanan. Aku termenung. Mengenangkan orang jauh. Di sana pasti sudah terang. Di saat aku masih bertemankan bulan di sini, di sana sudah diterangi sinaran matahari. Terasa jauh beribu batu antara kita. Oh, aku rindu..


Perpisahan yang jauh beribu batu semakin terasa dengan bezanya waktu antara kita. Itulah hakikat yang aku terpaksa terima. Walaupun kadang-kala agak pedih untuk menelan, aku cuba untuk bertahan. 


Tatkala engkau merasa panasnya matahari, aku melihat terangnya bulan. Tapi aku pasti, suatu hari, kita bakal menikmati indahnya pelangi bersama-sama. Insya-Allah. 


Oh angin, sampaikan salam rinduku pada dirinya. 






Labels: , , ,


0 Lovers??



sankiyu ma dear
Monday, February 16, 2015; 3:51 AM
Bismillah...


Di tengah malam..
Tiba-tiba hatiku rasa tidak tenang. Owh, salah satu sebabnya pasti aku terlalu memikirkan pasal result exam yang tak keluar-keluar. Pihak Cairo Uni janji nak keluarkan result minggu pertama dalam bulan 2, tapi sekarang dah masuk minggu ketiga, masih sepi.


Dalam keadaan tarikh graduasi makin menghampiri, aku semakin gelisah. Oh hati, aku mengerti kegelisahanmu itu. 


And I need someone to talk to me. Lalu aku menghantar 'message',


"Sayang, can you please say something to me.. :'("


"I love you baby.. :')"


Ouch! :') Terima kasih sayang. You just know what to say to make me feel better. You just know what to do to calm me. Just a few words, but I feel so much better. Even though it's not make my result comes faster, I feel so much better. Because I know you will always be with me. 


For that, sankiyu ma dear. Thank you so much!!!



************************************


Kesian die tertanya-tanya apa yang ada pada tarikh 15/3 nanti. Aku tahu engkau memang terlalu ingin bertemu denganku, tetapi aku menolak. Bukan kerana aku tidak mahu bertemu denganmu, tetapi aku menyediakan sesuatu yang jauh lebih baik buat dirimu. heeeeeee. 


Mesti ada perasaan tak sabar dan tertanya-tanya kan? Aku terpaksa membuatmu beras begitu. Kerana aku pernah berjanji pada diriku, untuk membuat 'surprise' buat dirimu. hehehe


Bersabarlah sayang...


p/s : keep praying for my result



0 Lovers??



Kisah isteri dan pakaiannya
Sunday, February 15, 2015; 2:54 PM
Bismillah...




"Sayang, minggu lepas kite seminggu pakai baju kurung, sayang suka tak?"


"Suka"


"Minggu ni kerja tiga hari je. So nak pakai skirt and tshirt or blouse je"


"Suke jugak" 


"Sayang suka baju kurung ke skirt and tshirt?"


"Sayang pakai apa-apa pun kite suka"


"Eley, yela tu"



Sayang,
Nak dengar satu cerita tak? Kisah seorang isteri memakai baju yang cantik-cantik. Selepas si isteri telah siap-siap, lalu si isteri pergi kepada suaminya. Lalu suaminya memuji, "hari ni sayang cantik sangat dengan pakaian iniberbanding hari-hari biasa".


Tiba-tiba si isteri berubah air muka dan merajuk. Suaminya terkejut dan bingung. "Apakah kelasahanku? Apakah aku bersalah memuji isteriku sendiri?", bisik hatinya. Lantas si suami bertanya, "sayang, kenapa ni?". "Yang dipuji cantik hanyalah pakaianku tetapi bukanlah diriku. Apakah hari-hari sebelum ini aku kurang cantik? Nah, ambillah pakaianku dan tinggalkan aku kerana yang dicintai adalah pakaianku".


Lalu si suami terus tersedar. Iya, yang dicintai adalah si pemakai baju itu, bukanlah pakaiannya. Lalu si suami meminta maaf dan terus memujuk isterinya. 


Sayang, 
Begitulah perasaanku terhadap dirimu. Yang kucintai adalah dirimu, bukanlah pakaianmu. Pakailah pakaian dari kain apa pun, corak apa pun, dari warna apa sekali pun, engkau tetap cantik di mataku dan menjadi permaisuri hatiku. Kerana pakaian itu tidak bisa mengubah kecantikanmu dan kasih sayangku terhadapmu. 


p/s : wear anything and you still beautiful. Love you!

Labels:


0 Lovers??



Relationship Advice

Bismillah...






Where are you in your relationships right now? Are you happy? Unhappy? Are you looking for someone? Have you been with someone for a long time? Wherever you are, here are some universal ideas that can help you create greater love, connection and joy in your relationships: 


  1. Practice Positive Projection. Assume the best about your partner and project positive traits and ideas onto them. If you’ve been in a relationship a long time you may be tempted to think, “No, you don’t understand about MY partner…” But instead of going into old patterns, beliefs, hurts, and pains from the past -- assume the other person is there with you, for you, and in love with you. Do this, and instead of tearing your relationship apart, you will be bringing it closer together. 


  2. Learn To Listen Longer. The essence of being a better listener is to listen longer – and this is what deepens relationships. Don’t try to fix them. Don’t try to stop them. Don’t interrupt them. Allow the other person to express themselves. Be patient and listen longer. 


  3. Escape Together. Get away with your partner and go somewhere for 2 or 3 days every 90 days. You can go anywhere, but every 90 days schedule it and disappear together. Everybody CAN do this with the person they love. We get to choose what we do with our time, so reclaim your life agenda and escape together. If your relationship is important to you – prioritize it! 


  4. Stay In Your Job In The Relationship. What is your job in the relationship? TO LOVE! It’s so easy to forget this. Choose love over your past pains, hurts and fears. When you bring joy, acceptance, vibrancy, sensuality and compassion to your relationship, it gets easier and more positive. 


  Turn your intention to be more geared towards love in your relationship. Surprise them. Care for them. Add love. Add vibrancy. Add sensuality. Deliver more love to your partner and the world, and you might start to experience The Charged Life!.


p/s : counting days
.

0 Lovers??



Cemburu
Friday, February 13, 2015; 2:10 AM
Bismillah...


Cemburu. Sekian lama aku tidak mempunyai perasaan itu. Aku bukanlah seorang yang cepat cemburu. Melihat orang yang berada di sekelilingku, sahabat-sahabatku, mahupun melihat kelebihan pada lawanku, sedikitpun aku tidak akan cemburu. 


Aku, sukar ditewaskan dengan perasaan ini. Diriku seakan "immune" dengannya. Buatlah apa pun, aku tidak akan mempedulikan. Aku hanya dalam duniaku. 


Tapi dengan dirimu, perasaan itu seakan timbul. Perasaan tidak senang melihatmu bermesra dengan yang lain. Perasaan takut dirimu akan dicuri. Adakah ini yang disebutkan cemburu? Oh, aku keliru. Aku keliru adakah aku sudah tidak menjadi diriku? Apakah salah diriku merasakan perasaan ini? 


Ya, aku cuba untuk menahan diri. Aku cuba memujuk hatiku. Tatkala hati mula cemburu, dengan orang-orang yang ada dekat denganmu. Sering kali dapat bertemu denganmu. Berbicara serta melhat senyummu. 


Kerana aku tidak terbiasa untuk cemburu. Aku harus mengawalnya sebelum ia mengawal diriku. Kerana aku yakin, cemburu yang berpada-pada itu mungkin perlu dalam sesebuah perhubungan tetapi cemburu yang berlebihan pasti akan membawa pada penyesalan. Umpama sesuatu masakan yang akan merasa lebih enak jika ditambah sedikit pedas dan masam. 


Maafkan diriku kerana aku takut kehilanganmu, kekasih.


"Kuatlah wahai hati", aku memujuk hatiku dan terus tersenyum. :)

Labels:


0 Lovers??



Cepat la balik..
Tuesday, February 10, 2015; 4:02 AM
Bismillah...



Telefon bimbitku bergetar. Tanda ada "message" yang masuk. 


Lantas aku membacanya, 


"Cepat la balik sayang. Tak sabar nak jumpa. Dah macam tak kuat nak lalui semua ni", kiriman si dia yang jauh di sana.


"Sabar la sayang. Sikit je lagi. Nanti kita jumpa eh?" pujukku setiap kali dirinya terasa lemah. Ya, "long distance relationship" (LDR) ni sangat2 menguji diriku. Bukan saja diriku yang diuji, tetapi kedua-duanya diuji. 


Sudah beberapa kali Fara menhantar kiriman seperti itu kepadaku. Dari mula-mula berpisah sehinggalah sekarang. Dan setiap kali itu juga akan memujuknya. Tanpa jemu, aku akan terus memberikan kata-kata semangat.


Aku mengerti bukan mudah untuk terus bertahan dalam keadaan jauh begini dan masa yang berbeza. Tanpa dapat merasa kehadiran fizikal, dan perasaan rindu yang semakin mendalam, pastinya keadaan emosi akan sering kali terganggu. Dan setiap kali itulah jantung akan berdegup laju. Hatiku harus kuat. Jangan mudah mengalah. Pujuk diriku sendiri. 


Kadang-kadang aku terfikir, jika aku yang lelaki ini pun kadang-kadang emosi terganggu, apatah lagi seorang wanita yang memang fitrahnya berhati lembut dan lebih beremosi. Pastinya Fara lebih terkesan dengan hubungan jarak jauh ini. Maka aku sebagai lelaki harus kuat. Menunjukkan diriku kuat di depanmu. Kuat untuk dirimu walaupun hatiku terkadang merasa lemah. Agar engkau juga akan merasa kuat bersamaku. 


Bersabarlah sayang. Waktunya pasti akan tiba. Untuk kita bertemu kembali. Insya-Allah.


"Ya Allah, aku memohon berikanlah aku kekuatan untuk mengharungi semua ini. Kerana kekuatan itu hanya diturunkan daripada-Mu", doaku selalu.

Labels:


0 Lovers??