Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- hati
- it's about to start..
- Pilihan.
- Alhamdulillah. Debaran berakhir.
- gelisah, result exam.
- I am sooo speechless
- konvo..
- time difference
- sankiyu ma dear
- Kisah isteri dan pakaiannya




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

The Secret of Socrates
Friday, December 25, 2009; 10:44 AM

Bismillah..

In talking with other people, don't begin by discussing the things on which you differ. Begin by emphasizing and keep on emphasizing, the things on which you agree. Keep emphasizing, if possible, that you are both striving for the same end and that your only difference is one of method and not of purpose.


Get the other person "Yes, yes" at the outset. keep your opponent, if possible, from saying "No". A "No" response, according to Professor Harry Overstreet, is a most difficult handicap to overcome. When you have said "No," all your pride of personality demands that you remain consistent with yourself. You may later feel that the "No" was ill-advised; nevertheless, there is your precious pride to consider! Once having said a thing, you feel you must stick to it. Hence it is of the very greatest importance that a person be started in the affirmative direction.


The psychology patterns here are quite clear. When a person says "No" and really mean it, he or she is doing far more than saying a word of two letters. The entire organism, glandular, nervous, muscular, gathers itself together into a condition of rejection. There is, usually in minute but sometimes in observable degree, a physical withdrawal or readiness for withdrawal. The whole neuromuscular system, in short, sets itself on guard against acceptance. When, to a contrary, a person says "Yes," none of the withdrawal activities takes place. The organism is in a forward-moving, accepting, open attitude. Hence the more Yeses we can, at the very outset, induce, the more likely we are to succeed in capturing the attention for our ultimate proposal.

(Takes from "How to Enjoy Your Life and Your Job" by Dale Carnegie, page 170-171)

0 Lovers??



Bowling
Thursday, December 17, 2009; 10:54 PM
Bismillah..

Just wanna post something about what had happened last saturday..

Pagi2, masa main bola liga kaherah, ada dak arab cuba nak tibai bola..and...http://emo.huhiho.com http://emo.huhiho.com..cukup, ambik kau!


My team (soccernet) 2 - 0 Matriks


*****************************


Balik dari main bola, tukar2 baju terus g tournament bowling..semangat membara nak menebus kekalahan masa kat INTEC dulu..huhuhu..walaupun sakit2 tgn, tp g gak main bowling ;) Setiap batch akan hantar 2 kumpulan..Jadi, kami adalah wakil tahun 2 ^^



Photobucket
Haa,ni namanya xde keje..bese la tu, pape hal kena snap gambar dulu kn..huhu..meh berkenalan ngan ahli kumpulan saya..


Photobucket
Syafieq - merupakan pembaling pertama selaku ketua..terkenal dgn balingan swing2 gitu..tapi kdg2 x bpe nak jadi..tapi kalau jadi sume kagum..haha
Kelebihan : baling ala2 swing ;)
Rating : 4/5

Photobucket
Acap : pembaling kedua..pusingan pertama dan kedua main mcm biasa..tapi den polik ngan dio masa pusingan ketiga..ntah apo ayat dio baco..tinggi lak ai markah dio..haha
Kelebihan : gaya baling yg tersendiri..mmg ada style
Rating : 4/5

Photobucket
Anwar : pembaling 3..Peserta ni mmg xleh nak ckp apa..mmg diakui kehebatan dia..nampak je kurus2 cm tu, tapi dia adalah peserta pertama dlm team ni yg buat strike..haa, caye x??haha
Kelebihan : sukar dijangka..bola akan pergi mengikut arah yg dikehendaki..
Rating : 4.5/5


Photobucket
Sein : peserta terakhir..lambat panas..pusingan pertama sume x menjadi..tapi skill semakin develop bila masuk pusingan seterusnya..
Kelebihan : lepas baling terus duduk kat line tu sampai la pin jatuh..haha
Rating : 4/5

Haa,cam ne??best x??inilah ahli2 kumpulan Noradrenaline..huhuhu..jgn main2 ni..


Photobucket
Ni 1st team wakil tahun 2..sume ni mantap2..tu yg baju merah, nama dia iskandar..peserta terbaik dlm kejohanan ni..pakai spect sambil gelak, org pnggil dia basal..masa berlatih, keje dia strike je..yg lagi sorang, ini wakil kisas dulu..nama dia yin..sorang lg (tiada dlm gambar), rahim, mantap gak..

Bila sume dah habis main, sambil2 tunggu pengadil kira markah....

Photobucket
Meh ambik gambar kenangan jap..ni la wakil tahun 2..tgk muka yg x pernah nmpk tu, tu lah namanya rahim..huhu


Tunggu punya tunggu, akhirnya pengadil siap pun mengira dan bersedia utk memberi hadiah..then...




Photobucket
eh2, kenapa saya salam ngan abg tu???


Photobucket
sbb kumpulan saya mng laa...haha..tapi nape sume dpt pingat eh??kumpulan lg satu pun mng ke??saya dpt no bpe ni???

Photobucket
tgk gambar ni..tgk pingat tu dekat2..warna apa???ngeh3..dah terjawab semua persoalan kn??huhu..kumpulan saya johan n lg satu naib johan..So, 2nd year student cemerlang!!chaiyok2!

Nasib baik mng..terubat sikit hati ni pasal kejadian pagi tadi..huhu..alhamdulillah

p/s : Kalau atiq mng kuiz sastera perdana, then i win this bowling tournament..hahaha (saje je nak bangga gak)

9 Lovers??



11/12/1990 (premature birth)
Sunday, December 13, 2009; 6:20 AM
Bismillah..

Semasa belajar mengenai "cortisol" ( the main glucocorticoid ) baru2 ni, hatiku tersentak apabila dr cerita pasal premature birth..Mmg sejak dari 1st year dah dgr pasal ni..Baby who has premature birth normally will suffer from "Respiratory Distress Syndrom" (RDS) which can cause death..

Ok, this sounds so weird to non-medic student, right??http://emo.huhiho.comSo, i'll make it simple for you..Premature birth is a birth of baby of less than 37 weeks..I was born only after 7 months..Ibu said my size was as big as botol kicap..She can hold me just with one hand..haha..I cannot imagine it until now ^_^ Then, RDS is a condition where surfactant is insufficient in the lung because of immaturity of the lung..This can cause difficulty to breath then die..I was shocked to hear that..Plus i just know that premature baby is commonly has many complication..Syukur i'm safe..So far, alhamdulilah, i just healthy like others..I really thank to Allah to safe me and give me chance for life..Alhamdulillah..

Besides, doctor usually will give cortisol to premature baby to help on secrete surfactant..Thanks also to the doctor who had make a good job as a doctor and save my life..Then, i discover so many things..I'm so lucky to live after the premature birth..huhuhu..

Ibu also said, i'm living at the hospital for 2 months in the incubator..haha, what a boring day..haha..Sarah's father say " selalunya org lahir x cukup bulan ni, pandai "..aaa,betul ke macam tu??i don't know +_+ i didn't found any article about it..tapi kalau betul, best gak..hahaha..No2, pandai x pandai sesorg tu, bergantung kpd usaha mereka, takwa mereka pada Allah dan Allah permudahkan baginya..Kerana semua manusia dilahirkan dalam keadaan tidak tahu apa2..kn??So, come on guys!!Jgn ckp " Kau lain, kau pandai, aku x pandai"..There is no such words..


Terima kasih buat sahabat2, teman2 yg wish birthday saya hari tu..huhu..akhirnya capai gak umur 19..barulah sebaya dgn sahabat2 lain..tapi kalau diikutkan, kalau saya dilahirkan normal, cukup 9 bulan, sekarang ni umur saya baru 18..haha..xnak2!!Sebab tu la saya keluar awal..ngeh2..Hey friends, i really appreciate u when u wish my birthday either on sms, fb, fs,or call, i really appreciate it..Buat teman2 yg lupe, it's ok laa..Thats normal, coz sometimes i did forget too..huhu

p/s : ada org tnya, dah besar pun nak hadiah ke??mesti la nak!!hahahttp://emo.huhiho.com

5 Lovers??



winter
Saturday, December 5, 2009; 1:25 PM
Bismillah..

Ramai yg terkejut bila saya mengatakan sekarang ni musim sejuk di sini. Antara soalan2 yg biasa ditanya adalah..
>>Eh, Mesir pun ada musim sejuk ke??igtkan panas je..
>>Betul ke ni??Ada salji x??
>>Sejuk betul ke??Berapa suhu??

Haa, ramai yg terkejut kan..Apabila sahabat2 bertanya, saya pun menjawab, "eiy,kami kat sini 4 seasons" =)..huhu..Sebenarnya di tanah Mesir ini mmg ada 4 musim sebagaimana negara2 eropah lain..Boleh tahan juga sejuknya..Cukup la untuk stimulate cold pain receptor..=) Tapi, sejuk kat sini xdelah sampai tahap ada salji..Sejuk2 gitu je..Kalau suhu plg rendah pun, boleh cecah 11 degree celcius gak..Dah terjawab kan semua persoalan??Sebelum saya jejak kaki saya ke sini, kalau sebut mesir, mesti terbayangkan padang pasir mcm dlm cerita aladdin, dgn ribut, pokok kaktus, panas terik, unta2..huhu.Tetapi sebenarnya mesir bknlah seperti yg disangkakan..Ada je bangunan tinggi2, shopping complex, train dan mcm2..

Esok insya-Allah kelas kami akan bermula semula selepas bercuti selama 10 hari sempena hari raya..Dan jika tiada apa2 halangan, insya-Allah kami akan menduduki mid-year exam bermula 17/1/2010..So, be prepare for it doctor ^_^ Sedar x sedar, sekarang ni dah masuk bulan 12..Bulan yg dah dinantikan oleh semua, i guess =) sebab bulan ni selalunya cuti..Tetapi saya di sini masih lg meneruskan perjuangan..Owh ye, dah hampir 2 bulan saya berada di sini untuk semester ini..hee..Here are some photos i would like to share with...




Photobucket
Jumpa atuk dulu sebelum bertolak ke KlIA..Ayah ckp gambar ni 3 generasi..yeke??huhu

Photobucket
Bergambar sebelum berpisah..kena hantar aishah balik , sbb tu kot kena balik awal..haha..baru perasan,nape semua dak pmpn pakai baju same ye??^_^

Photobucket
Lepas family dah balik, terus g mkn mc'd..haish..lapar bangat..tapi tadi ayah tanya nak mkn x, jwb xnak,pelik kn??huhu..Masa nak bayar tadi, org yg jaga kaunter tu tanya, "staff ke??"..saya jwb x..(eh, xtaw lak ada nmpk mcm muka staff..hihi)

Photobucket
Disebabkan dah bosan duduk dlm kapal terbang lama sgt, g la melawat toilet..And i just realize..a'ah la,mcm staf..hahaha..(perasaan je) =p

Photobucket
Tak sampai sebulan, dah rasa berjauhan dgn keluarga..i would send this to them..lol

Photobucket
Ini lah antara sahabat2 yg sentiasa bersama tatkala berjauhan dgn family..5 tahun lg nak hidup bersama..haha

Photobucket
This is my roomate..nama dia husiani tp org pnggil sein..just nak ckp baju kami hampir sama..hee

Photobucket
Gambar ni nmpk cam xde motif kn??tp sebanarnya gambar ni ambil sbb dah lama x tukar gambar kt fb..huhu..somehow i like it :)

p/s : Thanks for visiting my blog..i just wonder who is "cahaya mata"??ada sape2 taw x??hee

8 Lovers??