Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- hati
- it's about to start..
- Pilihan.
- Alhamdulillah. Debaran berakhir.
- gelisah, result exam.
- I am sooo speechless
- konvo..
- time difference
- sankiyu ma dear
- Kisah isteri dan pakaiannya




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Don't regret
Thursday, May 20, 2010; 3:04 AM

Bismillah...

It's 3:10 a.m right now and I feel so sleepy =.=" But I can't sleep now, or else I will miss subuh. Sitting in front of my laptop, listening to the musics, read and try to memorize some notes. Then I check my timetable, OMG, I just left about 16 days before my final exam!! I should keep up my hard works for this exam. That's what happened every time I see my timetable. It somehow give me a sense of nervous. What's wrong of being nervous? Nothing wrong, perhaps it can help you memorizing better. But wait, too much nervous will not help you and just nervous without an action also doesn't work. Also, nervous and followed by reading without the proper plan, trying to read everything, is not a very good idea. So, what's more important is to realize that the examination is just around the corner so that we will not forget what should be our priority. Then try to plan the timetable to make sure we had cover all the important topics before the examination. Control yourself to be discipline with your own timetable.


Enough about the examination, I would like to tell about anything else~

I just bought "air wick" perfume from spinney. It is the same as I used to smell during during my life in INTEC. lol. I really miss it. I quickly think about my past. I have a question, have you ever regret anything about your past? Think deeply before you answer this question. But I'm sure, most of us, or may I say all of us, will answer, "yes, definitely I regret some of what I did in the past. If I can go back to my past, I would do blablabla....".


**********************

Pernah dengar tak orang cakap, "forget the past, live the present and think about the future". Orang cakap kalau kita sibuk fikir benda yang dah lepas, nanti kita yang pening. So just forget the past and make our life simple. Tapi bagaimana pula dengan kata-kata, "siapa yang melupai sejarah akan mengulanginya lagi". Bukankah kehidupan kita yang lepas semuanya merupakan sejarah bagi kita? Apakah kita mahu mengulangi kesalahan-kesalahan kita pada masa yang lepas? Hakikatnya, apabila kita mengenangkan benda yang lepas, jikalau benda itu sesuatu yang indah, kita pasti akan tersenyum. Namun jikalau benda itu adalah sesuatu yang sedih, maka emosi kita tiba-tiba terganggu bagaikan perkara itu baru sahaja berlaku.

Walaubagaimanapun, kata-kata keramat "siapa yang melupai sejarah akan mengulanginya lagi" patut didahulukan dalam kebanyakan perkara tanpa melupakan kata-kata "forget the past, live the present and think about the future". Di sini antara contoh yang terjadi:

A adalah anak sulung. A telah berjaya mendapat kejayaan semua A1 dalam SPM nya. Semasa dia melanjutkan pelajaran di universiti, suasana belajar sudah berubah. Pelajar perlu banyak bergantung pada usaha sendiri tanpa menunggu para pensyarah untuk memberikan latihan dan "homework". Namun A masih terleka dan masih dibuai dengan kejayaan yang lama yang tidak menjanjikan apa-apa. Akhirnya A mendapat result yang kurang bagus. Di sini, terlalu memikirkan kejayaan kita dan ingin membanggakannya tidak memberi keuntungan kepada kita.


B merupakan junior kepada A. B mendapat straight A dalam SPM nya. Semasa dia melanjutkan pelajarannya di universiti, dia menghadapi pelbagai masalah untuk menyesuaikan diri dengan cara belajar di universiti. Sesekali dia mengenangkan kejayaannya yang dahulu untuk memberikan semangat padanya. Dia mula yakin bahawa tiada benda yang mustahil jika dia gigih berusaha. Akhirnya B dapat belajar dengan baik di universiti.


C adalah adik saudara B. C mendapat result yang kurang bagus dalam peperiksaannya yang lepas. Namun begitu, C tidak pernah berputus asa. Dia akan memikirkan mengapa mendapat keputusan sebegitu. Apa kesalah yang dia telah lakukan. Adakah dia leka bermain, tidak membahagikan masa dengan betul, cara belajar tidak berkesan ataupun ada subjek-subjek tertentu yang diabaikan. C akan cuba untuk berusaha tidak mengulangi kesalahan yang dia pernah lakukan. Dalam peperiksaan akhir tahun, C menunjukkan prestasi yang lebih baik setelah mengenal pasti apa yang sepatutnya dia lakukan dan apa yang tidak sepatutnya dia lakukan.


D adalah jiran kepada C. D juga mendapat keputusan yang kurang bagus dalam peperiksaan yang lepas jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang lain. D mempunyai satu kelemahan. D sering memikirkan keputusannya dan sering kali mengatakan dirinya tidak bagus dan lemah. D tidak bersemangat untuk study. Setiap kali nak study, dia memikirkan resultnya yang lepas dan merasa dirinya sangat tidak berkebolehan. Dan akhirnya D tidak dapat nak belajar dengan baik dan keputusan peperiksaan akhir tahun sangat menghampakan. Dalam hal ini, lebih baik D melupakan sahaja tentang resultnya yang kurang bagus jikalau itu menjadi penghalang untuknya untuk terus membangun dan maju.

***Kesemua contoh berkaitan dengan peperiksaan sesuai dengan kehidupan seorang pelajar.

Dapat dilihat bagaimana masa lampau kita sebenarnya dapat membantu kita dan juga boleh melekakan kita. Semuanya bergantung kepada kita untuk berhadapan dengan situasi yang berlaku. Maka jika kita menghadapi apa-apa situasi, marilah kita duduk sebentar dan berfikir kita berada dalam golongan yang mana. Dan buatlah keputusan yang terbaik supaya kita tidak menyesal pada masa akan datang. Semoga semuanya mendapat manfaat~



p/s : I'm a simple guy. Be my friend, I'm friendly. Treat me well, I treat you very well. Say something bad about me, I just keep quite and forgive you without counter you back. Ignore me, I will ignore you too~

-anwarazam,cairo-

4 Lovers??



summer exam
Sunday, May 16, 2010; 11:38 PM
Bismillah...

Panas...panas...panas...Itulah perkataan yang paling kerap saya dengar pada hari ini. Dan saya mengakui hari ini memang panas daripada biasa. Kalau tidur tak pakai baju pun dah berpeluh-peluh. Bila cerita kat orang Malaysia, orang akan cakap, Malaysia pun panas gak sekarang ni. Kemudian ada yang menjawab, tak lah, sini lagi panas. Lepas tu orang kat Malaysia cakap, sana panas berangin, sini panas betul-betul panas. Tapi sini musim panas, mesti lagi panas. Kat Malaysia tak musim panas pun panas gak. Tapi Malaysia ada hujan. Bukan hari-hari pun hujan. Dah nak bergaduh siapa lebih panas lak. haha. kelakar~~


Tak sampai sebulan lagi written exam akan bermula. (sila exercise tangan supaya tak cramp masa written exam nanti ye) Sudah seminggu lebih berlalu cuti untuk study. Banyak mana dah study? hik3. Macam banyak tapi apa yang nak kena study sangat2 banyak. lol ^.^ Okay, jangan mengarut. Apa-apa pun, set kan dalam minda kita boleh buat. Second, set dalam minda sekarang ni tak panas mana pun, Malaysia lagi panas. hak3. (susah tuuu). Third, set dalam minda, jangan malas-malas. Tak sampai sebulan je lagi. Lepas sebulan tu kau nak online 48 jam pun tak apa. Forth, fifth, sixth fikir sendiri. haha. Yang penting tidur mesti cukup, makan, minum. Sementara ada masa ni baik study. Kang lepas exam baru nak study, boleh gak. haha.


***************


Dalam pada kita study, kadang-kadang kita boleh terleka. Sebaiknya kita mulakan dengan doa dan selawat kepada Nabi Muhammad. Dan jangan kerana keasyikkan kita membaca dan ingin menghabiskan tajuk-tajuk tertentu sampaikan kita tidak lagi memperdulikan laungan azan yang memanggil kita untuk solat berjemaah di masjid. Seruan "haiya 3ala solah" (marilah menunaikan solat) janganlah kita abaikan. Study tu lepas solat boleh sambung kan? Bukankah selepas seruan "haiya 3ala solah" ada seruan "haiya 3ala falah" (marilah menuju kejayaan)? Maka saya ingin berpesan kepada sahabat-sahabat, dalam pada kita sibuk study, marilah kita lari sebentar dari kesibukkan dunia untuk menghadap Allah. Moga-moga kita dipermudahkan untuk mengingati dan menghadapi ujian. insya-Allah.

Dan ingatlah bahawa kita baru merasa sedikit sahaja daripada kepanasan dunia. Manusia sudah mula gelisah. Ya, terlalu panas tidak selesa, terlalu sejuk juga tidak selesa. Jadi, cuaca bagaimanakah yang anda mahukan? Cuaca macam biasa-biasa tapi sejuk sikit. =) Diharap kita dapat menginsafi diri kita tatkala kita merasa kepanasan dunia ini. Ingatlah bahawa azab api neraka itu lebih panas daripada ini. Semoga kita semua dijauhkan daripada api neraka dan dijauhkan daripada melakukan apa-apa sahaja yang boleh mendekatkan kita kepada api neraka. Amin~


*******************

p/s : dah lama tak call malaysia~~~

2 Lovers??



Spring break
Friday, May 7, 2010; 4:25 AM
Bismillah...

Alhamdulillah, semalam aku baru sahaja menghabiskan "practical exam" yang terakhir iaitu praktikal anatomy. Akhirnya dapat juga mengurangkan tekanan exam. huhu. 4 praktikal exam dah berlalu, masih lagi berbaki 4 written exam dan 4 oral exam.

Praktikal anatomy...,
Buat pertama kalinya aku mengambil kelas tambahan bersama Dr Ihab sepanjang aku berada di bumi mesir ini. Memang tidak sia-sia aku mengambil kelas tambahan walaupun kena bayar 30L.E untuk setiap sesi, Dr dapat membantu aku mengulangkaji seluruh apa yang berkaitan dengan praktikal exam dalam masa yang singkat sahaja. Kalau nak ikutkan aku baca buku sendiri, lambat la nak habis jawabnya.

Kali ini aku telah cuba sedaya upaya untuk menyiapkan diri aku bagi menghadapi praktikal anatomy memandangkan praktikal anatomy menyumbang sebanyak 18% daripada markah keseluruhan. Tetapi apakan daya, tatkala bergerak dari meja ke meja, ada 2 soalan yang aku tidak dapat jawab. Puas aku memikirkan jawapannya, puas aku memerah otak mengingati semula hafalanku, ternyata tidak berhasil. Mungkin sudah ketentuan-Nya, aku menghantar kertas jawapan dengan satu tempat kosong. (satu lagi main jawab je) . Overall, boleh dikatakan, ok laa. ^.^

Aku tidak tahu mengapa setiap kali habis exam, aku akan rasa sangat mengatuk dan memerlukan tidur!!Dan akhirnya, aku terus tidur apabila sampai di rumah. Aku agak terkejut mendengar satu berita tergempar. Written exam telahpun dilewatkan. Jadual baru akan keluar. Maksudnya, aku ada masa dalam sebulan cuti sebelum written exam!!or i would call it spring break..Wah, apakah ini? Aku ada lebih masa untuk mengulangkaji pelajaran tetapi...last paper pun akan dilewatkan laa. :'( Tak mengapa, bagi setiap kesusahan pasti ada kesenangan, kan?

Photobucket

ini lah bilik bawah tanah..setiap meja ada mayat dan perlu kenal pasti structure yang dah dilabel dikuti soalan susulan..huhu..setiap meja dalam satu minit je masa untuk menjawab..meja terakhir ada kertas x-ray..agak mencabar tahun ni~


*********************

Malam ni tak tahu kenapa tak boleh tidur..huhu..sebab dah tidur petang tadi laa..tu pun tak tahu ke??lol..Tonight is so great..going to cs and meet with my friends =) best ke?best la jumpa kawan..My roomate is going to alexandria now..So, as usual, the whole room is mine..hik2..ouch, hari ni aku kena masak..The same question will come, nak masak apa ni??haha..

Eh, dah azan subuh..means i got to go now..solat then zzzzzz...huu..daa~

Photobucket

created by me ;)

p/s : currently, my friend, amy, from u.s.a is going back to malaysia today. She thought i'm jelous but actually jelous sikit jee..=) haha..tc

2 Lovers??



Tag from wani
Tuesday, May 4, 2010; 11:13 PM
Bismillah...

1) Adakah anda happy sekarang?
tak...kecewa :'(

2) Kenapa anda happy?
tak happy laa!!!

3) Apakah benda yang boleh membuat anda happy?
makan ais-krim..;)

4) Pernahkan anda menerima tag?
macam pernah..tapi jarang la kot..ntah

5) Nyatakan warna yang anda suka.
cokelat + merah ;)

6) Berikan 9 orang yang anda mahu tag. Sila beritahu kepada orang yang anda tag supaya dapat respond.
aishah
nadnod
dja
sarah
hanim
FNA
sein
atiq
wani (dah kena dah)

7) Nyatakan sesuatu tentang orang yg anda tag. Nak tulis panjang berjela pun takpe asalkan anda happy.
AISHAH - aishah, dia ada hp baru..hik2..now she's at ktt..i'm so proud of you..thanks for the birthday present..;) i would like to buy you something but i don't know what you want..hee..please tell me okay? ;)

NADNOD - nadnod, dia ada laptop baru..hik2..sama cam kat atas en??haha..dia suke makan big mac..dulu sekolah kgv..she like cats but i don't like..she's so excited with "lesen memandu"..so sila jadi driver saya nanti ya..haha..saya tak ada lesen lagi..harap maklum..owh ye, sila jangan terpengaruh bila dah masuk mana2 nanti ye..hik2

DJA - dja adalah kawan kepada atiq..dulu saya ingatkan diorg kembar sebab ada satu gambar tu duk sama2, pakai spect sama2..really, i thought you are twins..tapi rupanya bukan..hak2..dia suka invi tapi sekarang ni teknology dah canggih, boleh check..jadi x perlu kot nak invi lagi..lol..somehow, dia telah tiru saya, lahir di terengganu dan menetap di seremban..sila bayar ganti rugi dja..

SARAH - sarah mustaza..dia ada kat university of ain shams..dulu saya pernah study group dengan dia..rumah dia selalu jadi mangsa..haish..rasa bersalah..thanks to your mum too sarah..btw, she is very good in writing..her writing also beautiful..i like it..hihi ;) she is nice..sporting and lalala~

HANIM - saya tak berapa nak ingat macam mana saya kenal dia..melalui blog ni juga kot..she likes to comment on my post..okay, i really appreciate it and like it..hik2 ;)

FNA - ouch..saya kenal dia masa dia first time komen cakap dia kenal kawan saya, iskandar..dia ada laptop dan broadband kesayangan..sebab tu dia boleh post sampai 3-4 post sehari..rajinnya menulis!!plus banyaknya masa!!huhu..but, it's nice to read your postssss ;)

SEIN - sekarang ni sy ada kat bilik dia..pakai laptop dia..suka makan yaman..selalu buat pape dengan dia..sebabnya memang saya dengan dia sejak dari intec..dulu satu kelas tapi sekarang ni satu rumah..hik2..katil kami sama, baju pun lebih kurang..cumanya dia rajin saya kurang..lol..

ATIQ - atiq ;) nice to know her..saya sangat lama kenal dengan dia..almost 4 years i guess..dia banyak cakap dan mendengar..haha..i like the way she think..eceh..sila jangan kembang..sebab dia banyak baca buku yang kebetulan saya juga minat baca buku tu..okay, it's about motivation book..it's not interesting for some people..dia sangat suka menyorok bila saya datang sekolah..haha~

WANI - wani..kenal melalui friendster tapi boleh jadi rapat en??one thing i like about her is she know to play guitar..hik2..sila beri tunjuk ajar..okay, saya pernah jumpa dia sekali jee..masa kat library..owh, saya segan umi baca sekali hari tu..hak2..dah la buat style karangan..lol..keep up you hard work wani ;)

8) Nie soklan cepu mas nieh. Adakah anda happy dengan apa yang anda ada?
sekarang??yeah, walaupun rasa cam tak berapa nak happy sebab tak dapat semua, but i can say that i should be happy as i look to other peoples who didn't get what i have now..

owh, soalan last menginsafkan..huu..~

7 Lovers??