Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- hati
- it's about to start..
- Pilihan.
- Alhamdulillah. Debaran berakhir.
- gelisah, result exam.
- I am sooo speechless
- konvo..
- time difference
- sankiyu ma dear
- Kisah isteri dan pakaiannya




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

snap around
Sunday, May 29, 2011; 6:06 PM

Bismillah...


Alhamdulillah, tadi nua baru je habis praktikal exam. Tinggal lagi satu je lagi. Praktikal pharmacology lepas written pharmacology. Tak kisah la yang tu. Yang penting, dah 3 praktikal exam dah habis. Agak-agak lega sikit laa. :)


Semalam tak dapat tidur. Biasa la tu. Malam je tak dapat tidur. Bila dah pukul 5 baru nak tidur. Kena ada kat tempat exam pukul 7:30 a.m. Dah tu, tertidur sampai pukul 6:30. Aduhai. Mengantuk ni. Tapi tetap gagahkan diri pergi ambil exam gak. Boleh pula macam tu kan.


Overall, okay la exam. Tapi still tak dapat markah penuh. +_+ Slide paling senang pun boleh salah 'diagnos'. Apekah! Tulah, duk bagi penekanan kat slide yang susah-susah je. Sekali keluar yang sepatutnya senang, kan dah tersalah jawab. Tapi nak buat macam mana kan. Kadang-kadang tu, kita dah baca, dah hafal, tapi bila time exam, tak terkeluar. Layan je laaa.


Bahagian 'datashow' memang keluar gambar yang sama dalam cd yang dibekalkan oleh pihak universiti. Tapi agak-agak la, banyak pula gambar dalam tu. Maybe dia nak tengok siapa yang betul-betul buka cd tu dan ulangkaji. Nua yang buka ni pun dah macam ingat-ingat lupa, apatah lagi orang yang tak pernah buka kan? ngeh3. Bila nua habis jawab exam, tak ada pula orang sebelah cakap susah. Pelik. Bukan sepatutnya ada orang sebelah akan cakap, "haish, susahnye". lol. Senang la kot exam ni. Walaupun nua ada tersalah 'diagnos' 2 slide, jangan putus asa. Lepas ni ada written pathology pula. Markah lebih banyak. So, make sure kena markah penuh gak. Insya-Allah.


Walaupun hari ni bukan hari terakhir exam, tapi nua dah bawa camera. Saje. Lagipun nua tak ada ipod. Rasa macam dah lama tak snap gambar kan. hik2. Makan2~~~~~



Photobucket

Baru perasan, saya ni tak berapa nak tinggi rupanye. lol

Photobucket

slurpp.. :)

Photobucket

Bajet je. heh!

Photobucket

Control habis la ni?

Photobucket

Eating2..

Photobucket

Candid!

Photobucket

Haha. serius kelaka gambar ni. ;p

Photobucket

Muamar Iskandar..:)


p/s : Sekarang focus untuk written!!!

2 Lovers??



Finally ia bermula..
Monday, May 23, 2011; 2:51 AM
Bismillah...


First of all, tajuk ni macam pernah dengar kan? Tapi tak ingat kat mana. huuu~ Final, mula. Apakah ini semua? Final exam la nak mula dah. 5 jam daripada sekarang akan start final exam. Tapi nua masih boleh post entry lagi kan. :D Tunggu subuh pukul 3:16 ni. Lepas subuh nanti tidur la kejap.


Dah hampir tiga tahun nua belajar kat Cairo ni rupanya. Macam-macam dah berlaku. Dan hari ini akan bermulanya final exam. Apabila ada permulaan, maka akan adalah pengakhiran. Kehidupan nua sebagai "3rd year medical student" akan berakhir. Insya-Allah, jika diberikan keizinan, nua akan melangkah ke tahun 4.


Semoga ilmu yang nua dapat sepanjang 3 tahun ini dapat dimanfaatkan. Apa yang nua belajar untuk tahun 3 ni, harap dapat dihadirkan bersama semasa menjawab final exam nanti. Ameen.


Ikut pengalaman senior2, ramai yang cakap tahun 3 ni tahun paling susah (killer). Entahlah. Kadang-kadang nua tak bersetuju juga dengan istilah yang digunakan. Mungkin susah, tapi tak perlu la nak sebar kat junior2 dengan perkataan negatif seperti itu. Mungkin niatnya baik, supaya junior memberikan lebih penekanan. Namun, perkataan yang lebih positif sepatutnya digunakan seperti 'tahun 3 ni lebih mencabar dan menarik!'. Perkataan susah tu, seboleh-bolehnya nua nak jauhkan daripada kamus hidup nua. Hari ni akan menjadi penentunya. Semoga Allah permudahkan segalanya. Ameen.


Nua exam lama sangat. Sebab gap pun jauh. Dan banyak jenis exam. -.-"

23.5 Microb practical
25.5 Parasitology practical
29.5 Pathology practical
7.6 written Pathology ppr 1 10-12
8.6 written pathology ppr 2 10.12
16.6 written microbiology 10-12.30
20.6 oral microbiology
22.6 oral pathology
27.6 written parasitology
6.7 written pharmacology ppr 1 10-12
7.7 written pharmacology ppr 2 10-12
9.7 oral pharmacology
11.7 oral parasitology

See..Osah lamo eh..

Okaylah, minta semua doakan kejayaan semua pelajar perubatan tahun 3. Berjaya semuanya, Insya-Allah.


Sekarang, nak share tempat belajar sepanjang tahun 3 ni. ngeh3. :)


Photobucket



Photobucket

1. printer + scanner + photostat. Senang, tak payah nak pergi kedai. Boleh print nota sesuka hati :)

Photobucket

2. Gambar2 untuk praktikal microbiology. Malas nak buka buku banyak kali, tampal je kat dinding. :)

Photobucket

3. Lampu. Dan terang lagi bersuluh. lol. :)

Photobucket

4. Beruang kena hukum gantung kat lampu. ngah3 :)
5. Ada pulak binatang ni. :)

Photobucket

6. Perfume. Meransang otak. (cheh!) :)
7. Piring kecil daripada Turki.
8. Gambar adik-beradik. :D:D:D

Photobucket

9. Bahan kitar semula dijadikan tempat letak pen yang berwarna-warni. :)
10. Kombinasi, pensel kaler + jam + perfume adidas..

Photobucket

11. Cantik kan kertas ni. Memo pad. :)
12. Al-quran serta terjemahan sebagai panduan. :)

Photobucket

13. Ibu & ayah sentiasa menemani. :)

Photobucket

14. Planner! :)

Photobucket

15. Doa serta kata-kata motivasi. Keep up motivate yourself. :)

Photobucket

16. Merujuk kepada softboard. Penat nak hias ni. :)

Photobucket

17. Monyet!!!! Hadiah birthday masa 18 tahun from MEG 1. Kalau tekan perut dia boleh berbunyi kot! :)
18. Potong kertas dan tulis nama sendiri. :)

Photobucket

19. Last but not least, "keep up your hard work". :)


p/s : 'nua' adalah bahasa general...:)

5 Lovers??



I looking for my watch (mcm Mr. Bean)
Friday, May 20, 2011; 4:27 AM
Bismillah...


Setelah hampir 2 minggu duk terperap kat rumah, (keluar la kadang-kadang nak beli makanan), kononnya nak study. Yela, final nak dekat la pulak kan. Akhirnya, semalam aku telahpun menjejakkan kakiku ke City Star! Cheh! Bajet dah habis baca semua je kan. Nak kata habis baca tu tipu la kan. Tapi kalau untuk exam minggu pertama, dah cover la kan. So, bagi chance la please :)


Niat di hati nak beli vacuum (penyedut habuk). Dah lama dah rancang nak beli, tap duk pinjam orang lain punya je. Dan akhirnya tuan punya vacuum dah pindah rumah. Mahu tidak mahu, kena gak beli untuk kegunaan rumah :D Macam biasa, dalam perjalanan nak pergi memang la aku paling bersemangat. Siapa2 yang dah biasa keluar dengan aku memang akan faham. Mula2 memang aku bersemangat dan akan banyak cerita macam2. Kalau tak pun, aku akan bawa apa2 buku nak baca (bukan buku medic la kan).


Dan memang tabiatku jalan laju (kalah raja pecut dunia). Tapi2, kalau pergi shopping, aku 'prefer' jalan 'slow'. Kalau laju, mampuih orang lain nak kejar. lol. Dan kalau ada yang perasan, bila dah berjalan dalam kadar yang agak lama, aku jadi letih. Dan secara 'automatik' aku akan senyap tanpa perlu tekan apa2 'button'. Risau lak ada yang salah faham. Mesti ada yang ingat aku ada terasa ke, tak suka ke. Naah. Memang macam tu. Tak payah risau. Aku cumanya penat je. Normal thing. huuuu~



Dalam pada aku syok tengok barang kiri kanan, mataku terpaku pada kedai-kedai jam yang berderet. Teringat pula kat jam yang hilang hari tu. Sayang la hilang jam. Sekarang ni ada satu jam je. (jam casio) Tapi nak gak beli jam warna hitam tu. Tak pun warna hitam + oren tu. Aduhai. Sebab...1) nak ganti jam yang hilang dulu. 2) nak cari teman untuk jam sekarang ni. Kesian dia duk sorang2. 3) Jam tu style la. 4) nak matching ngan baju. Bila diteliti balik, daripada empat2 sebab yang dikemukakan, tak ada satu pun alasan yang kukuh. -.-" Tak jadi beli. Tengok je la.


Tengok la. Bagaimana keinginan aku membeli sesuatu. Padahal benda tu bukanlah keperluan mendesak. Sedihnya dengan sikap aku ni. (hantuk kepala kat dinding 8 kali) Terus aku teringat, setiap hari kalau nak ke kuliah, mula langkah pertama aku keluar daripada rumah sampai ke universiti, tak kurang daripada 10 orang akan minta sedekah/jual tisu kat tepi jalan.


Setiap hari aku akan melihat golongan ini. Matanya seolah-olah merayu supaya diberikan sedikit daripada rezeki yang kudapat kepada mereka. Terukir jelas kemiskinan mereka daripada raut wajah mereka. Kadang2, aku tak sanggup untuk melihat mereka bukan kerana hina tetapi aku sedih melihat keadaan mereka. Ah, kalaulah aku mampu bantu mereka semua dan membasmi semua kemiskinan kat negara ini. -.-"


Maka kesimpulannya, ada yang lebih memerlukan rezeki yang Allah kurniakan kepada kita. Mengapa kita perlu membazir sewenang-wenangnya? Kadang-kadang kita mengadu tak cukup makan, padahal ramai lagi yang dah 2 3 hari tak makan. -.-" insaflah...


"Orang-orang yang menginfakkan hartanya malam dan siang hari (secara) sembunyi-sembunyi mahupun terang-terangan, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati."

(Al-Baqarah, 2:274)

p/s : makin dekat nak exam makin rajin update blog kan. ngeh3. apa punya turr~~ Owh, entry sebelum ni saje je. Nak cakap rindu kat family la kan. :p abaikan..

0 Lovers??



Haish
Friday, May 13, 2011; 8:07 PM
Bismillah...


Haish. Tu la tajuk aku kali ni. Ni yang den raso nak marah yo ni. Raso cam nak hantok2 je kepalo kek dinding ni haa. Semalam raso eh den ado post 3 entry. Pastu tibo-tibo blogger.com is not available. Ni seharian tunggu tibo-tibo buleh bukak balik. Tapi mano lak hilang eh entry den yang semalam ni? Haaa. Mano tak marah jang oi. Wahai blogger.com, semalam cakap nk upgrade. Tapi jangan la surokkan entry den! Pulangkan balik!! Kalau tak pulang den nak mogok lapar sebulan. Buek ngabih maso den yo taip lamo-lamo semalam. +_+


Translate..

Haish (tiada dalam bahasa melayu). Itulah tajuk artikel saya untuk kali ini. Ni yang saya rasa nak marah je ni. Rasa seakan-akan nak hantuk-hantuk je kepala kat dinding ni. Semalam rasanya saya ada menghantar 3 artikel terbaru. Selepas itu, tiba-tiba 'blogger.com' tak berfungsi. Selepas seharian menunggu, tiba-tiba dah boleh buka pula. Tetapi mana pula hilangnya artikel yang saya post semalam? Haaa. Mana la tak marah wahai jang. Wahai 'blogger.com', semalam beritahu hendak naik taraf. Tetapi jangan la engkau sorokkan artikel saya. Tolong la kembalikannya!! Kalau tak kembalikan juga, saya bernekad untuk mogok lapar (keengganan untuk makan sehingga merasa lapar) selama sebulan. Habislah masa saya menaip lama-lama semalam. +_+


Translate..

Haish (not found in the dictionary). That's my title for this entry. I think I want to scold someone. I feel like hit my head to the wall until it get bleeding. Yesterday, I thought I had post 3 new entries. After that, suddenly blogger.com is not available. After one day waiting, suddenly I can open it. But where is my yesterday entries? Shit. Where are not angry jang. Hey blogger.com, yesterday you told you want to upgrade. But don't you hide my entries. Please return it!! If you not return it back, I will striving for hunger for one month. Finish my time typing for quite long yesterday. +_+



p/s : berterabur..jangan ikut!

3 Lovers??



mi secreto
Thursday, May 12, 2011; 7:50 PM
Bismillah...


Haish. Apa la yang tak kena dengan aku hari ni. Buat apa-apa je serba tak kena. Rasa cam takde mood pun ada gak ni. Macam mana ea? +_+


Jadual exam dah keluar pun. Head of Department untuk setiap subjek pun dah bagitahu tajuk apa yang penting dan perlu ditekankan. Patutnya lebih bersemangat la kan. Tapi tak tahulah. Kenapa la kau ni anwar oi?


Apa perasaan korang bila tahu korang kena block? I mean block daripada 'facebook' laa. Cheh. Tanya2 perasaan orang pulak. huuu. Ada tak rasa cam ada buat kesalahan pape? Tak pun rasa diri cam dibenci je. Tak kisah la pape.


But sometimes, when something happened, I am pretending like nothing happened and I don't know anything. That's my style. The truth, I know it and want to see how you react. Maybe you try to fool me. Ops, that word to harsh for me, I guess. But you can't do that to me easily.



Penat la pretending. Tapi itulah yang aku selalu buat. To everyone who read this, I'm telling you one of my secret. It just my instinct is quite good. Tapi tak perlu la kan nak minta ramalan apa-apa. Kadang2 tu memang la perasaan aku je. Apa yang aku fikir tu salah gak. Sebab aku pun manusia, bukannya monyet. nyet3. Eh, ada kaitan ke? nyet3.


Tapi agak bahaya la sebenarnya orang macam aku ni. Sebab aku akan ingat sesuatu tu dan terus-menerus pretending sampai la orang tu sedar dan mengaku. Macam mana kalau orang tu tak sedar atau tak perasan? Tak pasal2 je kan. huuu. I'm sorry. Aku pun ak suka buat benda2 macam ni. Adoiyai.


I don't prefer to lie or to be lied to. It make me feel like a fool. So, be good please. :)

0 Lovers??



Today I don't feel like doing anything..

Bismillah...








Smart la video ni. But really, today I don't feel like doing anything. Boleh tak sehari tu taknak buat apa2. Penat la macam ni~~~

0 Lovers??



Saya nak jadi mathari awak...

Bismillah...


Photobucket


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

7 Lovers??



sanah helwah :)
Monday, May 9, 2011; 2:57 AM
Bismillah...

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket
To fizzy_wox, I didn't missed your birthday. Sorry sorry sorry. Sorry for the late wish. -.-" It just I need more time to prepare this :D Dalam keadaan kelam-kabut lagi sekarang ni. But still, alhamdulillah, I got the chance to wish you a very happy 21st birthday! ^^ hik2.



p/s: maybe it just too simple for you. I have my own soft board too but I didn't put it there :p

5 Lovers??