Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- hati
- it's about to start..
- Pilihan.
- Alhamdulillah. Debaran berakhir.
- gelisah, result exam.
- I am sooo speechless
- konvo..
- time difference
- sankiyu ma dear
- Kisah isteri dan pakaiannya




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

internal medicine killing paper
Friday, November 28, 2014; 11:59 PM

Bismillah...


Currently, I'm writing this post, while listening to P. Ramlee songs. Haha. Tiba-tiba mood nak dengar koleksi lagu P. Ramlee. Layan juga sebenarnya. Lagi-lagi lagu jeritan batinku. Aduh, sedihnye. "Macam kasim selamat". Haha. Fefeling sikit malam2 ni dengar lagu P. Ramlee. Baru pas study topic thyroid surgery. Kepala pun macam nak pening. 





Alkisahnya, paper 3 internal medicine beberapa hari lepas, susah! Seriously susah! Killing paper! Because I expected it to be easy. Not that easy, but at least easier than paper 1 or paper 2. Sebab paper 1 lebih kepada essay questions. Paper 2 lebih kepada soalan cases. Paper 3, mcq, where the answer is already there. You just have to choose it. Ternyata! Meleset sangkaanku. Sebab tahun ni 'department' internal medicine tukar format untuk paper 3. Rasa masa buat soalan-soalan past year, macam senang je. Tapi format baru ni, agak mencabar! Sedikit membunuh harapanku.


Habis paper 3, hati bercelaru la sikit. Aaaaaaaaahhhh. On the way nak balik, nampak budak tahun 1, nak je aku pergi kat diorang dan cakap, "sementara masih awal ni, kau fikir betul2. Betul ke kau nak ambik medik ni? Sempat lagi kalau nak ubah fikiran sebelum terlambat. Jangan menyesal nanti". Haha! Tapi aku tak cakap betul2 la. Just gurau2 dengan member2. Bila hati semua tengah sedih soalan susah, macam tu la. Xde niat pun nak discourage. hihi


Lagi beberapa hari menjelang paper 1 surgery pulak. Fuuuhh.. Masih jauh lagi perjalanan ni. Last exam adalah 22/1/2015. Tahun depan! haha. Sabar nua sabar. 



One of my friend, a good friend of mine, rajin bagi kata-kata motivasi ni. Thanks a lot! Dr Anwar, you got a lot of work to do. Please focus and be healthy. 


p/s : rasa macam nak demam la pulak T.T



Labels: ,


0 Lovers??



Guilty
Monday, November 24, 2014; 12:00 AM
Bismillah...


Sein : Kau nampak macam tertekan je. 

Aku : Entahlah. Aku rasa bersalah. 

Sein : Aku faham jugak tu. Memang susah. Tapi kau kena chill dulu malam ni, kau tak payah fikir. Kau baca buku dulu untuk exam esok, pas exam baru fikir. 

Aku : Tu lah sepatutnya aku buat. (kembali termenung)

Labels:


0 Lovers??



sayu
Sunday, November 23, 2014; 11:07 AM

Bismillah...


Aku.
Duduk sendirian di jendela.
Termenung sendirian.
Memikirkan kehidupan.
Aku mendongak ke langit.
Mendung.
Gelap.
Mungkinkah akan hujan setelah sekian lama.
Sesekali, terasa dinginnya angin musim sejuk.
Menusuk ke tulang.



Sayu.

Tiba-tiba hatiku sayu.
Dan aku masih termenung.
Sendirian.

0 Lovers??



you are

Bismillah...

Most of the time...
We wish we are not what we are,
We wish to be someone else,
A better person, perhaps.

But,
Sometimes we forget,
If we are not what we are,
What would we be?

There are people who wish to be in our place.
Really, there are.

Think again...




0 Lovers??



Keep the positive. =)

Bismillah...




End of internal medicine exam paper 2. Agak susah sebenarnya. Dan secara tak langsung, menunjukkan aku belum betul betul betul sepenuhnya menguasai bidang perubatan ni. Haih. Need to work hard Dr Anwar!! Ingat nak dapat title doktor, senang2 begitu ke? Lepas exam, nak senang2 jadi doktor? Dah betul2 mahir ke belum? 


Pergi exam dalam keadaan tidur sekejap je. Tu pun tidur dalam keadaan yang sangat tak tenang. Dan pagi sebelum nak ke dewan exam, aku sangat mengantuk. Sedikit sebanyak bagi kesan juga la masa nak jawab. Tapi apakan daya. Dulu aku tak macam ni. Tapi sejak ambik medik ni, segalanya berubah. haha! Overall, dah usaha. Tawakal je lah. Baiki mana2 kelemahan. Lusa paper 3 pulak. T.T


Keep strong Dr Anwar! 
Kadang2 bila rasa down, buka balik blog, cari balik post2 lama, I can see myself. Full of energy, enthusiasm, eagerness, curiosity, and so many positive in me. The are positive elements inside. You just to remind yourself. =) Kembali bertenaga. Bersyukur ada blog dan aku ada mencoretkan banyak benda kat sini. Begitulah kehidupan, ada turun naiknya. 


Plan malam ni...xnak tidur lagi. Sebab exam lusa. So i decide not to sleep tonight and study hard. So that malam exam nanti boleh tidur dengan tenang. Ya reeettttttt. (Means hopefully for an impossible thing to happen). Haha. Lelap mata, tarik nafas dalam2, feel your inner soul, tahan nafas, hembus.. Ulang sebanyak 3 kali. Tenang. 


Dulu, 
Aku jenis yang suka kalau ada orang support aku. Kadang2 aku jenis bergantung kat orang. Tak semua orang. Ada orang2 tertentu, bila dia cakap, rasa macam tenang je. Rasa macam positive je. Rasa kembali bertenaga. Lagi2 bila nak exam atau tengah stress, atau tengah sedih, aku akan cari orang tu. 


Dulu,
Orang tu hanyalah kawan2 aku. We are close to each other. Tapi kitorg hanya kawan. Walau seramai mana pun yang salah anggap hubungan kitorng. Yang penting, masing2 tahu, we support each other. 


Tapi sekarang, 
Aku harus kuat. Berdiri sendiri. Kadang2 rindukan sokongan dari kawan2. Ramai kawan2 yang dah hilang. Sejak aku mula belajar jauh. Jauh. Jauh. Dan akhirnya lost contact begitu sahaja. Sebab dulu bukannya ada facebook, connecting people. haha. Aku sedar, walaupun kadang2 aku masih perlukan sokongan kawan2, aku mesti belajar untuk berdiri sendiri. Keadaan sangat berbeza sekarang. Kawan2 sekeliling pun sama2 stress. lol


Walaupun begitu, masih ada yang masih bersamaku. Dan sentiasa memberikan semangat dan sokongan. Terutama keluarga tercinta, dan kawan2 istimewa dan baik dan rapat. Alhamdulillah. Thank you Allah. They may not realize how their little effort, little advice, their positive words, means A LOT  to me. I really really and really appreciate it. Semoga Allah membalas jasa mereka dan melapangkan mereka dan menunjukkan mereka jalan keluar tatkala menghadapi musibah. Kerana mereka telahpun banyak membantu aku ya Allah. Ameen ya Rob. 


Last but not least, scroll ke atas dan tengok balik gambar aku. Aku masih tersenyum. Senyumlah selagi mampu. Senyumlah walau seberat mana ujian menimpamu. Kerana setiap ujian itu tidaklah ditimpakan ke atas kamu melainkan kamu mampu menghadapinya. Itu janji Allah. Semoga aku terus kuat. Ameen. 


Can you smile for me? =)


2 Lovers??



tidur?
Friday, November 21, 2014; 11:58 PM
Bismillah...





Gambar ni memang poyo. Aku sendiri tengok pun rasa nak sepuk2 je. Tapi disebabkan aku tengok blog aku ni suram je, dah lama x update gambar, so aku upload la sekeping. Buat tatapan pembaca semua. hihi. Sebabnya banyak gambar dalam phone je. Malas pulak nak transfer, nak upload. Banyak pulak kejenye kan. Tapi, disebabkan esok ada exam paper 2, time tu lah, entah dari mana datangnya semangat yang merasuk dalam diri ni, sibuk nak buat kerja lain. Time tu la rajin buat mende2 ni, time tu la nak udate blog. haha!


Sambil nak update blog, mad masuk bilik...

Aku : Mad, kau tak nak tidur ke malam ni?

Mad : Nak tu memang nak..tapi...

Aku : kaaan. Mana ada orang tak nak tidur. 

Itulah dilemma budak nak exam. Nak tidur pun serba salah. Rabu lepas, dah selesai paper 1 internal medicine. Hanya tidur 2 jam sebelum exam. Nasib baik tak pening dalam dewan exam. Asalnya plan nak tidur 30 minit je, ntah macam mana, alarm tak dengar, sedar2 dah tidur 2 jam. Mungkin Allah sengaja tidurkan aku, nak bagi badan rehat sikit kot. 


As for tonight, just wanna post a quick update. So far, paper 1, alhamdulillah. Perjalanan masih jauh. Esok exam internal medicine paper 2. Kurang lebih 10 jam dari sekarang. Chaiyok! Fighting anwar!!


Oh! One more thing! It's getting cold here. Winter is coming. Me = happyyyy ^_^



0 Lovers??



2 hari lagi
Monday, November 17, 2014; 5:41 AM
Bismillah...


I can't help but post it here. 2 days before my final exam. Stress. Memang stress. Bukan aku sorang je yang rasa benda ni. Tengok kawan2 lain pun sama. Dan mula la buat benda bukan2 or jadi gila kejap ke. Kadang2 tu, ada jugak rasa keseorangan, tapi bila tengok kawan2 lain pun gila, aku sedar, aku bukan keseorangan. haha


Ambik medic stress? Erm..Not really. Yang stress bila exam je senanye. hik3. Of coz I'm talking about life as a student. Excluding the life as a doctor. Medic is interesting. Yang tertekannya adalah exam. Lagi2 final exam kan. after this very long journey, 6 years of studying medicine. 


Bosan kaaaaaannn. Asal buka post aku je, mesti cerita pasal stress. Haha! Sebabnya kadang2 tu stress and luahkan la kat blog ni, rasa lega sikit. Second reason, supaya beberapa tahun akan datang, bila aku buka balik blog ni, dan aku baca, aku sedar, apa yang aku kecapi, bukan senang, bukan mudah. It needs a lot of hard works and persistent. Supaya aku akan terus kuat. 


*************************************

Kadang2, kita tak perasan, kita dah terbuat orang terasa. Kadang2 kita buat biasa je, tapi oran tu terasa. Kadang2, orang yang terasa tu adalah aku. Kadang2 tu, ada juga terasa dengan kawan2. Not sure either I should tell them or not, that what there are doing hurting me. Tersepit antara nak jaga hati orang dengan hati sendiri. 


Entah lah. Most of the time, I just keep it by myself. Pujuk hati, cakap biar je lah. Xpe lah. Sikit je tu. Okaaayy. But the truth is, aku terasa jugak. Ok, semoga Allah menjaga hati ini. Ameen. 


*************************************

Pasal stress, aku sangat2 jarang cakap kat keluarga aku. Ataupun boleh cakap tak pernah. Aku lagi suka cakap kat kawan yang aku percaya. Mungkin sebab aku tak nak tunjuk yang aku stress depan keluarga aku. Mungkin aku nak tunjuk yang aku kuat. Aku tak nak tengok ibu ayah sedih. Haih. Even, sebenarnya, ibu ayah dah terlebih dulu melalui alam pelajar di universiti. Pastinya ibu ayah faham. Tapi aku tetap mahu sorokkannya. 


Some of my friends are very good in giving advice. Bila bagi nasihat tu, rasa lega sikit. But yeah, aku ni kadang2 jenis nak kena bagi peringatan selalu. Tapi kadang2 orang tu xselalu ada dengan kita. Allah kan ada? :') But I'm very thankful and appreciate that some of my friends are so concern with me. Thanks! :') 


2 hari lepas, I have severe mental break down. Sampai tak boleh nak study. Last2 tido. Seyesly, blog aku agak negative. Tak elok untuk tatapan budak yang baru nak ambik medik. hahahaha. I am a positive guy. Tapi dalam blog ni, aku kadang2 negative gak la. Well, it's nothing wrong with stress, right? It is not so negative. It just part of life. 


Next time, I try to post with positive things. hik3. 

#prayfornua


0 Lovers??



sentap
Saturday, November 8, 2014; 10:24 AM
Bismillah...


Bila masuk fatrah nak final exam ni, biasa la, ada hari stress jugak la duk baca buku he. Satu hari tu, aku ada mengadu kat kawan aku, "exam aku lama wey. Dah la banyak. Baca2 tak ingat. Nak baca semua macam tak sempat. Adeh"


Sekali kawan aku jawab: 

"Sape suroh ambik medik. Hahahaha. Pasrah je lah"


Sentap! 
Jawapan yang nampak ringkas dan bersahaja, tapi makan dalam dan memberikan kesan. Betul jugak cakap dia. Sape suruh aku ambik medik dulu kan. Now, selepas 6 tahun belajar ilmu perubatan jauh di perantauan, setelah melalui segala pahit manis, apakah aku akan mengalah begitu sahaja? Tidak! 


Dalam pada sedar ataupun tidak, aku memikul satu tanggungjawab yang besar. Bukan hanya pada diri, malah pada keluarga, masyarakat, negara dan agama. 


11 hari sebelum final exam..mohon doa kalian. Semoga aku serta sahabat2 seperjuangan yang lain berjaya menempuhi final exam ini. Insya-Allah ameen. 


Regard, 
Anwar Noor Azam,
Final year medical student of Kasr el-ainy,
School of medicine, Cairo. 


0 Lovers??