Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- hati
- it's about to start..
- Pilihan.
- Alhamdulillah. Debaran berakhir.
- gelisah, result exam.
- I am sooo speechless
- konvo..
- time difference
- sankiyu ma dear
- Kisah isteri dan pakaiannya




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Post exam
Wednesday, January 26, 2011; 9:03 PM

Bismillah...


Wah, sudah berapa lama aku tinggalkan blog aku ni? huhu. Baru berapa hari je pun. Cumanya lepas exam pharmacology hari tu, aku tak post apa-apa pun. Tapi xpe, kini aku kembali. eceh, ayat cam supehero. haha.



Perasaan indah yang tak dapat nak digambarkan melalui kata-kata. Itulah apa yang aku rasa sekarang ni. Setelah hampir sepurnama duduk kat rumah mengadap buku beberapa ketul ni, akhirnya exam mid-year dah habis!! Alhamdulillah. Rasa macam nak jerit je sekuat hati cakap exam dah habis. Uh, hati rasa lega, senang hati, tak payah risau, tak payah fikir nak baca apa, boleh tidur sesuka hati. Ah, memang tak dapat nak digambarkan. haha ^^



Nak dijadikan cerita, semalam entah macam mana aku boleh tertidur pukul 10 malam dan bangun pukul 12. cheh! Dan disebabkan itu, aku teruskan baca buku microbiology (kononnye la). Dah nak buat macam mana, esok exam last, so tahan je la. Esok lepas exam tido la kan? ngeh3. Tapi, seriously, aku mana pernah tak tidur sebelum exam. Tahun ni je buat perangai. Apa ntah nak jadi. ish3. Overall, exam ok la. I mean "ok" la. haha. Dan disebabkan kelaparan lepas exam, terpaksa la order dinner box. wink2~ Bagi chance la. Balik rumah pun xde makanan, kena la makan kat luar.




Jejak sahaja kaki di rumah, apa lagi, update status kat facebook, cakap exam dah habis. haha. Bertapa nak bagitahu semua orang yang exam dah habis. wink3! Sedang aku duk leka balas komen, tiba2, wth. Apa dah jadi ni? Nak hantar komen kat orang dah tak boleh. Bila tekan refresh, facebook dah tak boleh bukak. ngek tol. Apahal lak ni. I ask my friend, "wey, facebook dah kena block ke?". Aku tanya ramai2, pastu tengok status ym masing2 cakap facebook dah kena block. Can you imagine that? Dalam keadaan teruja nak balas komen, tiba-tiba tak boleh nak main fb. Apekah??! Ni semua gara-gara rusuhan yang berlaku kat mesir -.-" (boleh baca kat sini) Sekarang ni, sape2 yang duk mesir, tak boleh on fb or twitter. Aiya. Kami tidak bersalah kot. Block orang-orang mesir sudah la. hmmm. Agak tension di situ.




Somehow, one of my friend tell me to download and install something. So that you can open fb or whatever you want. I try it and it's work! Wow!! Terus buat status ym, "aku dah boleh bukak fb, aku dah berjaya". Tak sampai berapa minit je ramai yang buzz tanya macam mana. haha! Not so easy man. Aku buat deal untuk setiap sorang, "belanja pizza la lepas ni". ngeh3. Bijak kan? wink2. Tu la sebab aku agak lambat nak reply komen2 pada waktu tu. haha. Sangat kelakar. Tiba-tiba rasa mengantuk, nak tidur. Tapi tak boleh. Petang ni nak main bola. Pukul 4pm - 7pm. 3 jam tak agak-agak. Lama kot! Lagi 2 jam, genap la 24 jam aku berjaga. Heh. tidur la please. Badan dah tak larat ni. Someone please push the shutdown button -.-" Ok, please take care everyone. Sekarang saya start winter break selama 2 minggu. Bangga~~~



p/s : setiap detik masa cuti ni sangat berharga. Tidur amat merugikan. Kena gunakan sepenuhnya untuk menikmati cuti ^^




Photobucket
Cubaan pertama. Hafizi buat spoil. Boleh pulak tidur ye.


Photobucket
Cubaan kedua. Orang bertambah. Normal thing. :D :D Nampak tak muka masing-masing cam happy? ngeh3

4 Lovers??



You must do them
Sunday, January 23, 2011; 10:15 AM
Bismillah...



Just some motivation words to share ^^ Remember, you must do them. Sekian~

2 Lovers??



scotfield
Thursday, January 20, 2011; 10:15 PM
Bismillah...


Location : on my bed, cairo
Time : 10:15pm
Weather : 15 degree
Sky : clear
Moon : full (purnama)



Orang selalu cakap, tak kenal maka tak cinta. Tapi kalau kenal tak semestinya cinta kan? Tapi kalau cinta boleh je tak kenal sebab cinta itu kan buta? ngeh3. Rumit kan cinta tiga segi ni. Pernah berlaku kat sape2 tak? Heh. Dah stop. Aku bukan nak cerita pasal cinta 3 segi ke, 4 segi ke. Sape2 yang berminat pergi buat cerita sendiri. haha!




Photobucket




Haa, tengok tajuk pun dah dapat agak cerita pasal apa. Escape from the prison. Ada 4 season, 1 season 22 episodes, 1 episode 40 minit. Okay, kira sendiri total dia. Apa-apa pun, aku baru je habiskan season dalam masa 2 hari. Hebat kan? Heh. Buat gaya takde exam. Apa la nak jadi dengan aku ni. Takpe la. Study study la, tengok movie tengok movie gak. Okay? Sedap aku tak sedap hati. I'm thinking about something. haha. -.-"



Somehow, movie ni sangat mempengaruhi aku. How he looks and thinks about something differently from normal people. I bet you should watch it. Tapi, tak berani nak start season 2. Sebab sabtu ni kan exam pharmacology. But like I said before this, things may change. I may unconciously watch the season 2 and I just realize it when I have finish it. huu~



Tiba-tiba aku perasan ada post aku kat wall someone dah hilang. Hilang ke mana ye? Kena delete la kot. lol. Penat-penat je post pastu kena delete. Sedih tak? Sedih sikit la. Tapi tak sedap hati la senanye. Tapi tak boleh buat apa-apa. Tapi nak exam. Tapi sape suruh bukak fb? Tapi dah terbukak. Tapi sape suruh bukak? Tapi tengah takde semangat. Tapi cari la semangat. Tapi dah cari. Tapi tak jumpa. Tapi sape suruh tak jumpa. Entah la. How do you define semangat? Something which I can't see it but I can feel it ^^ but now, I neither see it nor feel it. Why? Because it just gone. -.-" Anyway, thanks sebab delete. wink! Thanks juga kepada yang tak delete. Thanks to all~~~~



Photobucket


6 Lovers??



a message
Tuesday, January 18, 2011; 1:35 PM
Bismillah...



Something is not right. I'm waiting for a message from someone. About something important. But I didn't get it. I just go to sleep. When I wake up, I quickly check out my handphone. Fustrating. He didn't reply. Maybe he was busy. I try to persuade myself. Then I continue to sleep. And wake up again. It's the same. Nobody sent anything to me. +_+ My roomate once ask me, "kau tak nak study ke? Dah lama tido". I simply reply, "malas la. xde semangat nak study". I won't till I got to know something. That's what happened to me for the last 2 days and somehow I just wake up and look at my schedule, "ah, I got an exam tomorrow. I'm just sleeping for two days doing nothing and now I got less than 12 hours before the exam". wth. I wake up, trying to read something. But hey, I can't focus at all. Something really ruin up my mind. I don't know.




1:00 am, 2:00 am, 3, 4...trying hard to at least read something for the exam. You know what, I'm thinking of going to the hall and fail my exam. Oh yeah, that's not me. I know it. But sometimes, things just happen. Things can change. Feel sleepy during the exam. Try to act like I am okay. To act like I'm very confident and ready for the exam. Ah-huh, I hope this may helps a little bit. After all, I don't want to talk about my parasitology paper. I know, I'm not going to fail. But I didn't do my best to get the full marks. It's somekind of disappointing. Sometimes, you may not have to say something to tell something. I just can know it myself. Okay?



Dah la, penat la macam ni. Rasa macam cakap sorang2 pulak.



Today is my turn to cook. I'm thinking what to cook for dinner. But my roomate said to me, "haish, nak masak apa eh hari ni? Dah la aku kena masak". I'm just, what the heck. It's my turn. But i didn't say anything. I'm just smile and say, "kau kena masak ke? Nak beli pape tak?". ngeh3. Maybe he got confused after reading too much about parasit. lol. So, it's up to him. Just wait and see. wink! After all, I should be responsible, right? But at the moment, I will let him preparing something to cook like cut the onion, tomatoes or what so ever, then I will say the truth. haha! Mengantuk la. Nak tido. bye~


p/s : peoples keep asking me, "kau tak keluar awal ke hari ni?". Please la. Aku tengah xde mood ni kau nak kacau2 lak. +_+

10 Lovers??



H.U.J.A.N
Sunday, January 16, 2011; 6:44 PM
Bismillah...


"Hey! It's raining here. lol."
Hujan. Seringkali dikaitkan dengan katak. Betul ke katak yang panggil hujan? Kalau betul katak boleh panggil hujan, aku rasa macam nak bela katak banyak2 je. Supaya boleh hujan hari2. Oh, rindunya hujan -.-" Bila hujan je, ada orang suka, "bestnye hujan. Sedap tidur ni!" Tapi ada orang yang mengeluh, "ala, hujan ke. Rosak plan aku". Begitulah yang acapkali kita dengar dan kadang-kadang juga kita pernah mengatakan benda yang sama. Janganlah mengeluh. Sebab orang-orang yang tinggal di Cairo ni, dah lama tak rasa hujan. Betapa kami merasakan betapa nikmatnya hujan. wink!




Jumaat. Aku berjalan kaki ke arah masjid, ingin menunaikan tanggungjawabku sebagai seorang lelaki muslim. Tiba-tiba, titisan air menitik. Eh, air apa ni? Semakin lebat. Owh! It's raining! ^^ Tiba-tiba excited. Hujan. Hujan. Hujan. Kegembiraan sedikit terpancar. Langkahku semakin laju. Kalau lambat-lambat, jawabnya basah kuyup la. Sampai sahaja di masjid, keadaan di masjid sudah pun sesak. Makmum yang pada asalnya duduk di atas tikar yang terbentar di luar masjid sudahpun berpusu-pusu masuk ke dalam masjid. Aduh. Penuh! Aku tak ada pilihan. Menanti dengan setia di luar masjid sehingga habis kuthbah Jumaat.




Bilal melaungkan ucapan iqamah. Semua orang sudah pun bersiap sedia untuk mengangkat takbir. Aku masih tercari-cari tempat untuk solat. Aku ternampak tikar yang telah digulung tersandar di dinding. "Ah, tibai je la" bisikku. Lantas aku mengambil tikar itu dan membentangkannya. Maka ramai orang yang bergegas menuju ke arahku ingin mengambil tempat juga.




Allahuakhbar (Allah maha besar). Sedang aku solat, tiba-tiba badanku menggigil. Haish. Sejuk! Memang aku tidak menjangkakan hari akan hujan dan akan jadi sejuk macam ni. Reaksi badanku terhadap cuaca yang sejuk tidak dapat lagi aku kawal. Aku terus menggigil. Dan tiba-tiba, makmun di sebelahku berhenti daripada solatnya (masih dalam rakaat pertama) lalu memandang ke arahku. Haish. Apa salah aku ni. Menggigil tu, tak batal solat kan? +_+ Dia membuka sweater lalu meletakkannya ke atas badanku dan meneruskan solatnya. Gosh. What happened? lol. Malu2. Ketika ruku', kakiku menggigil juga. Tak dapat nak sorok dengan sweater or whatever. o_O




Usai solat, aku memulangkan sweater kepada tuannya. "Syukran" kataku sambil tersenyum. Kami berbual sebentar kemudian bersalaman dan beredar. Tak sangka ya, ada juga orang arab ni yang baik. Sedikit sebanyak, tanggapanku terhadap orang arab ni berubah sedikit. ngeh3 :)






EXAM, 15/1/2011


Akhirnya, sampai juga waktu exam ni. Semalam, aku masih juga tak dapat tidur. Cuba tidur, cuba dan cuba. Sama je. Mata tak nak lelap. Ah, lantaklah. Ambil buku dan terus study. Masa exam, nothing special, exam start tepat jam 10 pagi. Ada special sikit la, aku terpergi ke tingkat 3, padahal exam kat tingkat 1. haha. Kesan kopi yang aku minum pagi tadi masih boleh bertahan. ^^ Dengan lafaz bismillah, aku mulakan. 2 jam masa yang diperuntukkan untuk menjawab. Aku dengan lajunya menulis takut tak cukup masa. Bila dah laju, paham-paham la kan, tulisan cam tak ok sikit. Tapi still cantik dan difahami. ngeh3. ^^ Alhamdulillah, soalan tak berapa nak susah. Latihan menjawab soalan past year sangat membantu. Habis menjawab soalan essay, tinggal soalan MCQ je lagi. Aik? Baru sejam? Apekah? Jangkaanku meleset. Ingatkan tak cukup masa, rupanya berlebih-lebih. Lalu aku mula tulis secara perlahan. Habis! Aik. Ada lagi masa. Lalu aku mula menyemak semula semula setiap jawapan aku. :)




Ah, bosannya. Kedudukan dalam dewan kali ni memang tak best. Ada ke patut aku duduk tempat paling depan sekali, paling hujung sekali (dekat bucu la). Pandang kanan nampak dinding. Pandang depan nampak diri sendiri kat cermin almari. Pandang kiri nampak orang sebelah, Badriyah nama dia. Pandang belakang...agak-agak nampak apa? haha. Nampak jawapan orang belakang la. lol. Tahap kemengantukkan dan kelaparan memaksa aku keluar awal daripada dewan peperiksaan (40 minit awal). Tapi, tapi, tapi..Tiba-tiba macam jadi isu lak. Pergi mana-mana, semua orang cakap, "oi budak keluar awal". Orang datang rumah, "assalamu3alaikum budak keluar awal". Apeke. Siap masuk nama dalam blog batch. Ni nak sabotaj orang la ni. cheh! Apa-apa pun, baru habis satu paper. Banyak lagi yang masih menanti. Wish me luck!

2 Lovers??



Tatkala ujian menimpa..
Wednesday, January 12, 2011; 3:59 AM
Bismillah...



Tatkala ujian menimpa, aku cuba untuk mencari jalan penyelesaian. Apabila masalah tidak dapat diselesaikan, diriku seakan lemah. Seolah-olah sudah berputus asa. Kadang-kadang, aku sedih dan kecewa dengan diri sendiri. Mengapa aku tidak dapat menyelesaikan masalah yang pada mataku hanyalah masalah kecil. Kadang-kadang, diriku mengeluh, mengapa begitu banyak ujian ditimpakan ke atas diriku. Mengapa selepas satu ujian, satu lagi ujian datang? Ah, dengan keadaanku yang begitu jauh di perantauan, begitu jauh dari keluarga, aku merasakan seolah-olah tekanan ke atas diriku sangat hebat. Aku cuba membuka kembali buku motivasi dan membacanya; mengharapkan dapat menaikkan semula semangatku. Namun, apabila semangat yang dicari masih tidak ditemui dan masalah yang timbul masih tidak dapat diselesaikan, diriku mengeluh lagi. -.-" Lantas aku pergi mencari selimut dan tidur.




Sesekali aku terfikir, apakah tidur itu maksudnya semua masalah sudah selesai? Jawapannya mudah, masalah tidak akan selesai dengan hanya tidur dan tidak berusaha melainkan masalah kita itu adalah mengantuk. Aku bertanya lagi, apakah ujian yang didatangkan oleh Allah itu, untuk membebankan hamba-Nya semata-mata dan ingin menyesatkan hamba-Nya? Sekali lagi jawapannya tidak. Semuanya telah dijelaskan dalam surah al-baqarah, ayat terakhir :


"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat (pahala) dari (kebajikan) yang dikerjakannya dan dia mendapat (siksa) dari (kejahatan) yang diperbuatnya. (Mereka berdoa) " Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebani kami dengan beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami. Engkaulah pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir"."
(surah al-baqarah : ayat 286)





Tengok, Allah sendiri sudah berfirman di dalam kitab suci Al-quran, "Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya". Apakah kita masih meragui dan tidak percaya dengan kata-kata Allah? "Sedarlah Anwar. Walaupun engkau jauh dari keluarga, tetapi Allah itu sentiasa ada. Mintalah kepada-Nya." Segera aku mengingatkan diriku dengan kata-kata itu.





"Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) seperti (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan digoncang (dengan berbagai cobaan), sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, "Bilakah datang pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat".
(surah al-baqarah : ayat 214)





Apabila kita ditimpa ujian, kita mestilah bersyukur kerana itu jelas membuktikan Allah mengasihi kita setiap masa. Diuji keimanan sedangkan ramai terbiar dilalaikan. Mengapa perlu mengeluh untuk sesuatu yang baik. Kan? Ok Anwar, sila bersemangat kembali. Janganlah bersedih dan berputus asa lagi.





Sengaja aku post entry seumpama ini untuk mengingatkan diriku dan juga berkongsi bersama pembaca yang lain. Diharapkan aku akan lebih bersemangat, orang lain juga terkesan dengan penulisanku, juga meminta nasihat daripada pembaca yang lain supaya kita dapat saling mengingati. Semoga kita semua mendapat rahmat Allah. Amin~

2 Lovers??



pre-examination
Tuesday, January 11, 2011; 5:02 AM
Bismillah...



Hello! ^^ lama sudah aku tak update blog ni. Semuanya gara-gara nak exam. Puas la aku tahan diri aku tak nak post entry. Tapi2, apa dah jadi ni? :p Bagi chance la. huhu. Sebenarnya, aku dah plan awal-awal. Exam start 15/1. Masuk 11/1, semua subjek mesti dah habis baca. Berjaya tak? Agak2? haha! Jawapan dia berjaya sikit la. Sebab subjek pharmacology dengan microbiology ada lagi sikit tak baca. Biasa la. Kadang-kadang, ada hari tu, kita baca-baca pun tak masuk. Baca baca and baca, tak masuk gak. Tu maksudnya kita kena berhenti baca. haha. Jadi, plan asal tu kena ubah sikit la. Ok2, hari ni kena habis kan juga!! Then ada la baki 4 hari lagi. Nak buat apa ye? Enjoy! ^^ haha. Mengade je nak enjoy. Ketuk kepala kang. Enjoy sikit2 xpe. ngeh3.




Jap2, sebelum aku merepek dengan panjang lebar lagi (excited nak update!), aku nak minta maaf atas post aku yang sebelum ni. About orang yang cakap belakang pasal aku tu. It's ok. After all, kau pun manusia gak. Aku pun manusia. Dan manusia tu tak lari daripada melakukan kesalahan. Aku pun pernah buat salah. So, i'm ok with it. Malas la nak marah2. Not my type la. lol.




Apa aku nak cakap tadi eh? hmm. Haa, dah ingat. Aku ada masalah yang merunsingkan sekarang ni. Benda ni dah lama berlaku. Dah sebulan lebih. Tapi xde penawar lagi setakat ni. Entahlah. Masuk winter ni, cycle tidur aku dah berlari2. Masuk pukul 6 - 7 malam (lepas isyak), tiba-tiba je mengantuk. Semua sistem dalam badan semua off. o_O Then, agak2 dah pukul 11 - 12 malam, macam ada tekan button switch on. Heh! wth. Bangun tengok orang lain nak tidur dah. Aigoo. Runsing2. Masalah sekarang, pagi esoknya, pukul 8 pagi boleh tahan lagi, masuk pkul 9 pagi, mata mengade nak tidur lagi. Exam start pukul 10. Kalau berterusan macam ni, jawabnya tidur dalam dewan exam la. +_+ Masalah2. (sambil geleng2 kepala) Ada lagi 4 hari kena betulkan cycle tidur cepat. Anyone have this disease before? Any treatment for me?




Semua orang sibuk duk tanya, cuti winter pergi mana?(haish, penat nak jawab kat sorang2) huuu. Mana ye? Entah la. Tengok je la nanti. Tapi, yang dah pasti, semua ahli rumah aku keluar dari mesir. Sorang pergi uk, sorang pergi jordan, sorang lagi keluar mesir gak. Macam biasa, tinggal la putera raja sorang2 kat rumah. huhu. Ada orang tanya, kenapa kau tak keluar mesir je? Nanti la. I plan something. But not now. Just wait and see, ok? :D




Tiba-tiba ada rasa macam nak tukar layout baru untuk blog ni. Sebab macam dah lama je pakai layout ni. Ada cadangan apa2 tak? hee~


p/s : take care~

2 Lovers??



2011
Saturday, January 1, 2011; 3:55 AM
Bismillah...


First of all, aku nak ucapkan selamat tinggal tahun 2010!
PhotobucketMemang banyak kenangan dalam tahun 2010 ni. Macam-macam dah berlaku. Kalau tengok kat list blog ni pun, tiap-tiap bulan aku post entry kan? So kalau nak tahu apa yang terjadi, rajin-rajin la buka entry yang lepas2. (eceh, sempat lagi tu promote ^^)




So, WELCOME 2011! haha. Tiba-tiba saja aku rasa macam excited juga! Yala, aku tengok status orang di FB, entry di blog, semuanya pasal tahun baru saja. Jadi aku rasa aku pun mahu buat entry pasal tahun 2011 juga bha. Macam mana ya aku nak mulakan? ngeh3. Sebenarnya, aku sudah lama tunggu tahun baru ini. Sebab masuk tahun baru ni, aku sudah rancang macam-macam. Aku sudah belajar banyak benda daripada tahun-tahun yang lepas. Ya, aku akan pastikan aku tidak melakukan kesalahan yang sama. Insya-Allah. Tapi sebenarnya, aku sedih juga bha. Sebab aku terpaksa meninggalkan bulan 12. Wooo!
PhotobucketAku suka bulan 12 ni. Kalau dah masuk tahun baru, maksudnya aku kena tunggu lagi 11 bulan untuk jumpa sama bulan 12 ni. Berjanggut nanti aku tunggu lama-lama.




Owh, lagi satu. Aku dapat tahu ada orang cakap pasal aku belakang-belakang lagi. Uh, hatiku memang panas. Sedap juga ya kutuk orang belakang-belakang. Dia ingat aku tak tahu ke apa? Aku memang pantang la orang buat aku macam ni. Tak puas hati, meh sini datang jumpa aku. Tak perlu mahu sorok-sorok sama cakap belakang lagi. Aku tak suka.
Photobucket Bila aku dapat tahu, memang aku akan benci sama kau. Tapi kau tak tahu yang aku sudah tahu. Aku akan diam saja. Aku nak kau sedar sendiri apa yang kau buat. Lepas tu aku nak kau minta maaf kat aku. Senang saja.




Aku pelik bila ada orang tanya aku, kenapa bila masuk tahun baru, semua orang mahu ada azam baru. Memang la. Aku jawab, kalau kau tak ada azam baru dan semangat baru tatkala orang lain semua bersemangat baru, maka kau rugi la. Kau akan jauh ketinggalan beribu langkah daripada orang lain. Soalan dia lagi, kenapa mesti nak tunggu masuk tahun baru, baru nak ada azam baru. Haish. Aku sudah lama pesan. Semangat baru ni, kena selalu perbaharui. Sapa cakap kena tunggu tahun baru? Dia saja yang pandai-pandai kata begitu. Cumanya, bila masuk tahun baru ni, kita ambil kesempatan ni untuk jadikan alasan untuk ada azam baru. Mudah saja. Aku bosan sudah dengar orang cakap, "azam tahun lepas pun tak tercapai lagi". Mengapa jadi begini? Sebabnya azam yang dibuat itu untuk setahun. Setahun sekali sahaja. Tidak ada lagi pembaharuan selepas itu. Tidak boleh begitu bha. Nanti kita akan lupa apa azam kita. Jom kita buat azam baru tiap-tiap bulan. Nanti kita tak dengar la orang cakap azam tahun lepas tak tercapai lagi. Apa-apa pun, semuanya dibuat secara berperingkat. Bukan terus naik saja.




Ok, cukup la kot update untuk kali ini. Mula-mula tadi dah bersemangat, tapi bila aku cerita saja pasal orang cakap belakang tadi tu, mood aku hilang sudah. Lagipun, kat sini pukul 4:30 pagi sudah. Tapi aku tak dapat tidur juga. Tak apalah, aku tunggu subuh dulu. Meh tengok2 gambar kawan-kawan aku. :)


Photobucket

Sein, pergi city star pun bawa buku microb. Ni buktinya. lol

Photobucket

Muhammad and acap. Kusyuk betul main i-phone. ish3

Photobucket

imran. Tak lama lagi kawen la buat ni. haha. pandai2 ja aku cakap.
p/s : exam makin dekat. Kawan-kawan tolong doakan aku ya.

5 Lovers??



Exploding some "management myths"

Bismillah...


Photobucket


1. Manipulation and Motivation are often the same thing. Absolutely not! Manipulation is getting people to act for you in ways that may not necessarily be for their own good. Motivation is helping people recognize mutual interests and getting them to join the "cause" because there is a benefit for them as well as you.


2. Making your best effort all that really counts. No! Too many people substitute effort for accomplishment. The reason for working is to get result. The person who gets the most results with less effort is working smarter and harder. Fatigue is not an indicator of success.


3. Delegation is the key to management success. Wrong again! Delegation is not telling someone what you want, when you want it, and how it is to be done. This is direction. Delegation means assigning the results you expect and designing a follow-up system that allows you to inspect what you expect. New employees get direction, experienced employees get delegation. Determining which employees need direction, giving it to them, and delegating results and the authority to get those results is an important key to management success.



4. Manager are normally superior physically, mentally, and spiritually. Nope! Very few managers are "normal"! And, there is nothing in the books that says a manager is a "superior." Very simply put, managers are people willing to take reponsibility and work through others to achieve results. As Fred Smith says, "An executive is not a person who can do the work better than others, rether, he is one who can get others to do the work better than he can." Are you trying to be a "superior" or "superworker"?



5. Managers must control all circumstance. No way! Managers deal with problems and situations, and there is a distinct difference between the two. Asituation exist because you cannot control it - peoples get ulcers trying to control the uncontrollable. A problem is something you can take action on. Excellent managers learn the difference between the two, take action on problems, and stop worrying about situation.




(Diambil daripada buku "Top Performance" by Zig Ziglar, page 198 & 199)

4 Lovers??