Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- Kita kan orang melayu
- mood saya
- Everything happen for a reason
- it's november!
- It's my turn to change
- Positive thinking :)
- Apology
- Set your goal
- The Knight in The Shinning Armor
- Raya sudah




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

recharge ourselves
Wednesday, December 1, 2010; 11:35 PM

Bismillah...





Wah2! Sekarang dah masuk musim sejuk. Suke2! ^^ Kenapa lak suke? Yela, kalau masuk musim sejuk waktu malam makin panjang. Subuh pukul 5 a.m., maghrib pukul 4 lebih. So, kalau waktu malam makin panjang, kenapa lak nak suke? Haish. Kalau malam panjang boleh la tido lama2. haha. Lagipun, kalau ada orang yang jenis study time malam, so, musim sejuk ni dia study banyak la banding dengan musim2 lain, kan? :)





Ok, ada benda lain yang saya nak highlightkan kat sini. Perasan tak, kita sebenarnya dah pun masuk bulan 12. Wah! Tiba-tiba excited kan? ^^ Suka saya tekankan, suka saya ingatkan, dan benda yang sama saya akan ulang, bila kita masuk bulan baru, kita mesti ambil kesempatan ini untuk jadikan alasan untuk kita berubah. Untuk melakukan satu transformasi terhadap diri kita.





Ya, bila kita masuk bulan baru, kita perbaharui niat kita, perbaharui semangat kita, perbaharui motivasi kita. Supaya kita akan jadi orang yang sentiasa bersemangat dan bermnotivasi. Dalam erti kata yang lain, kita mesti ada plan dan strategi yang baru. Jika saya mengatakan perkataan baru, ini membawa maksud melakukan perubahan. Dan perubahan yang saya maksudkan adalah perubahan ke arah yang lebih baik. =) Kalau sebelum ni kita malas study, masuk bulan baru ni kita jadi rajin study. Kalau sebelum ni bilik kita bersepah, masuk bulan baru ni bilik kita mesti kena kemas. Kalau sebelum ni kita banyak tak buat kerja, masuk bulan baru ni kita jadi yang lebih sistematik. Buat list apa yang perlu dibuat, siapkan setiap satu.





Tak ramai yang perasan benda ini. Ramai yang mengambil ringan dan melihat masuknya bulan baru itu sebagai satu proses yang biasa. Dan ramai juga yang tercari-cari masa untuk berubah. Kerana sudah menjadi adat, kalau sesorang tu nak berubah, mesti la ada sebab ataupun ada event. :) Nah, ambil la kesempatan ni. Lepas ni kalau ada orang tanya kenapa kau berubah, cakap la masuk bulan baru, semangat pun mesti la baru. Kan senang ^^





Kita pun dah selalu dengar, Allah tak akan mengubah nasib seseorang itu sehingga seseorang itu mahu mengubah nasibnya sendiri. Tengok2. Kita tak berubah tiba-tiba. Kita tak bangun dari tidur, tiba-tiba jadi seorang yang lain. Kita kena usaha. Dan sudah menjadi lumrah manusia, daripada bayi tidak boleh berjalan, kemudian merangkak, kemudian jalan sedikit dan jatuh dan akhirnya boleh berjalan dan seterusnya berlari. Begitulah saya umpamakan apabila kita mahu melakukan perubahan. Sedikit demi sedikit dan bukannya keseluruhannya secara mengejut. Takut cepat berubah, cepat pula berubah kepada yang asal.


Haa, tiba-tiba ceramah kan? huk2. Sekadar meluahkan apa yang ada dalam hati je. Tapi tak semua yang ada dalam hati ni diluahkan kat dalam blog. Ni baru sikit. Kalau tanya hati, macam2 dia fikir. Pasal ni, pasal tu. huhu. Kadang-kadang hati gembira, sedih, excited, teruja, marah, nak melompat, pelik, rindu, sayang, tak sedap hati, konfius, dan macam2 lagi la.


"...Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasadnya dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati"

sebahagian daripada hadis riwayat al-Imam al-Bukhari dan Muslim (hadis 6)

4 Lovers??