Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- mood saya
- Everything happen for a reason
- it's november!
- It's my turn to change
- Positive thinking :)
- Apology
- Set your goal
- The Knight in The Shinning Armor
- Raya sudah
- Ketupat




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Kita kan orang melayu
Saturday, November 27, 2010; 7:21 PM

Bismillah...


Hye2! Lama sudah aku menyepi. Semuanya gara-gara internet yang tersangat la lembab or lembap dalam erti kata lain tak laju, lambat macam siput! Tambah-tambah ada exam minggu lepas dan minggu ni. Haa, macam tepat-tepat je kan. Exam dan internet lembab/lembap. Haish. +_+ Habis tu, sekarang ni internet dah laju ke? Rilek je online ni. haha. Mana ada laju! Ok sikit la. Tak selembab/selembap semalam tapi still lembab/lembap la. lol. Pelik2 je. Kalau akhir bulan mesti jadi macam ni. Apa-apa pun, 3 subjek dah habis. Tinggal parasitology je lagi. Sila bersiap sedia untuk exam ok??


Disebabkan terdapat kekeliruan masa aku nak tulis entry ni, aku mengambil langkah proaktif mencari maksud perkataan dalam kamus online. hoho. Sila baca dengan teliti.

LEMBAB - lambat berfikir; tidak cekap atau tidak cergas : Pelajar yang ~ diberi kelas tambahan.

LEMBAP - masih basah; tidak kering benar : Kain di jemuran masih ~ kerana hari tidak panas.


Okay. Dah jelas kan? Jadi, kesimpulannya kat sini, perkataan yang paling sesuai untuk internet adalah LEMBAB! haha.

Kenapa tiap-tiap kali turn aku masak je, semua orang kenyang. Semua orang dah makan petang tu. Alih-alih aku makan sorang2. Cheh! Kalau sekali dua boleh terima lagi. Masuk ni dah banyak kali ni. Haish +_+ Merajuk la cam ni. Tak nak masak lagi la. huhuhuhu. Jangan mengada boleh tak? :p Ok la tu aku kena masak hari ni. Kalau kena hari isnin. huuu~ Tak sanggup2! Hari isnin = hari penat sedunia. Kelas pukul 8am - 4:30pm. (bersyukur dalam hati ^^)



*********************
KISAH BENAR..
Satu hari, masa perjalanan aku nak pulang ke rumah dari universiti, tiba-tiba perut aku kelaparan meminta supaya diisi. Lalu aku mengeluarkan "cokelat" daripada beg dan memakannya. "Wey, nak cokelat tak? Ambik ni" kataku sambil menghulurkan cokelat kepada kawanku. "Boleh jugak" kawanku lantas mengambil cokelat dari tanganku dan menghabiskan kesemuanya yang berbaki dua ketul je lagi. ^^ Kawanku memandang sekeliling mencari sesuatu. Oh, tak ada tong sampah kat sini. Belum sempat kawanku membuang pembalut cokelat tadi di atas jalan raya, aku segera bersuara, "eh2, jangan buang, jangan buang. Bak sini" Kawanku membatalkan niatnya untuk membuang sampah tadi dan memberikan kepadaku. "Kenapa? Sape bagi cokelat tu?" kawanku bertanya. Aku tersentak. Erk. Aku kurang mengerti soalan itu. Diam seketika dan berfikir. "Takdelah, aku memang tak buang sampah rata-rata" akhirnya aku bersuara. Memang sudah menjadi kebiasaaku memasukkan pembalut makanan yang aku beli ke dalam beg sehingga aku jumpa tong sampah. "Oooo, ingatkan ada someone bagi" balas kawanku. Aku senyum. :)

Ada dua benda aku belajar kat sini.

  1. Kalau ada someone special bagi something kat kita, kita kena simpan dan jaga barang tu baik2 walaupun benda tu hanyalah pembalut cokelat yang kebiasaanya dibuang.
  2. Kalau kita ada sampah kat tangan kita dan benda tu tak special pun kat kita, boleh la buang di mana-mana sesuka hati.

Huhu. Aku tersenyum sendirian memikirkan gelagat kawanku tadi. Lantas aku teringat kata-kata kawanku sebelum ni, "rilek laa. Orang arab pun suka buang sampah merata-rata. Aku dah anggap mesir ni, kat mana-mana pun sebagai tempat sampah". Tak boleh la macam tu. Kita kan orang melayu. Budaya kita lain. Kita tak dididik macam tu. Kalau orang arab buang sampah rata-rata, kenapa kita nak ikut? Kita bukan orang arab. Kita kan orang melayu. Orang melayu kan baik-baik. ^^

Dulu masa kat INTEC, ada seorang ustaz ni pesan, "kalau pergi mesir nanti, buangkan melayu tu kat KLIA. Nanti dah balik dari Mesir, ambil balik melayu tu. Sebab orang arab ni semua ganas2. Nak naik bas kena berebut. Kalau nak lintas jalan kena berani. Tak boleh patah balik. Kalau kita bawa melayu kita tu, tertinggal la kita". Mungkin inilah yang cuba dipraktikkan oleh kawan-kawanku. Alahai. Jangan la macam tu. Memang la, untuk sesetengah perkara boleh la kita praktikkan apa yang ustaz tu cakap. Tapi kalau benda yang tak baik, takkan kita nak ikut juga, kan? Bila kita berada di negara orang, memang kita boleh tengok budaya orang lain. Banyak benda yang kita boleh belajar. Yang baik itu kita ikut, kita jadikan panduan. Yang tak baik tu kita tinggalkan, kita jadikan sempadan, kita belajar daripada kesilapan orang lain. Barulah kita boleh jadi orang yang hebat, tak begitu? ^^

Seringkali aku dengar kawanku berkata, "ada gak kelebihan arab ni aku tengok. Kalau naik bas ke, metro (komuter) ke, kalau ada perempuan ke, orang tua ke, diorng mesti automatic bagi diorng duduk". Ya, memang aku mengakui itu dan aku sangat mengagumi sikap itu. Tengok! Dalam buruk-buruk, ada benda baik yang kita boleh belajar kan? Ambil la apa yang baik tu. Kita kan orang melayu. Orang melayu kan beradab. Orang melayu kan sopan santun. Bangga la jadi orang melayu. Sekadar perkongsian~~~

p/s : esok ada pilihan raya kat mesir. Tapi kenapa tak ada cuti? :p Semua orang sila berhati2 esok, jangan ada yang pergi mengundi lak. hehe


1 Lovers??