Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- short 2nd day update
- Ophthal started
- unexpected
- ❒ December is leaving ❒ 2012 is approaching
- daa~
- insomnia --> fever
- Give me something, I will keep it forever. ♥
- quick update
- Kutub Sittah
- Alone




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Am I right?
Thursday, January 26, 2012; 12:23 AM

Bismillah...


3rd day of class. Semangatku masih berkobar-kobar. Sedang aku asyik mendengar syarahan daripada doktor, tiba-tiba doktor cakap, "the last thing for today is....". Aku segera melihat jam di tanganku. "Baru pukul 10:30. Takkan lah dah habis. Cepatnya", bisik hatiku yang masih tidak puas dengan ilmu yang disampaikan. Dan kata-kata terakhir daripada doktor yang sememangnya dinanti-nantikan oleh semua pelajar, "See you on Thursday".


Awal lagi ni. Diriku seakan tidak percaya kelas untuk hari ini sudah pun habis. Sejak dari tahun 1 kami dilatih untuk bertahan kelas yang lama dan panjang. Ah, minggu pertama memang la tak banyak lagi belajar. Hatiku memujuk. Lalu aku terus bergegas ke 'outpatient clinic'. Langkahku laju, tetapi aku sendiri tak tahu ke manakah akan ku pergi. Mataku mencari-cari. "Kat mane ye qisim 3izom?" Soalku kepada Imran. Imran kelihatan terkeliru.


Lalu aku terus bertanya kepada pak cik yang ada di situ, "assalamualaikum. feen qisim 3izom?". "There, at he right" jawabnya ringkas. Fuh, boleh 'speaking' rupanya pak cik ni. Orang tanya dalam bahasa arab dia jawab bahasa inggeris. Hatiku ketawa kecil. Lucu rasanya.


Sampai di department orthopedic, kelihatan seorang pak cik sedang bergaduh untuk berjumpa dengan doktor. Lalu datang seorang mak cik tua bertanyakan bilakah gilirannya. "ana gai min badri. Raqam kam dilwakti?" (saya datang dari awal. Sekarang ni nombor giliran berapa?).


Aku mula resah. "Aduh, ramai patient ni. Boleh ke kita nak masuk ni? Ke kena tunggu lama?" bertubi-tubi soalan aku tanya kepada Imran yang menemaniku. Lalu aku memberanikan diri bercakap dengan pak cik yang menjaga di depan pintu tu. "Mumkin 3ayiz syuffu madam mona?" (boleh saya berjumpa dengan madam mona?). "Misy maugud. 3ayiz eeh?" (tidak ada. Awak mahu apa?). "er, 3ayiz syuffu duktur. Mumkin kalim ma3ahu?" (saya ingin berjumpa dengan doktor. Boleh cakap dengannya?) "3andak kernih?" (ada kad pelajar?) Lalu Imran menunjukkan kad pelajarnya dan kami berdua dibenarkan masuk.


Pak cik dan mak cik yang tadinya bergaduh seakan terdiam melihat kami masuk dengan begitu mudah. Di dalam hatiku, aku rasa bersalah. "Tak apa ke kita masuk ni? Pak cik tu dah tunggu lama kot? Tak kan kita masuk senang-senang je?", aku mengadu. "Tak apa, orang arab selalu potong line kita sebelum ni", jawab Imran. Aku tidak pasti dia cuba untuk berjenaka ataupun serius. Tapi hatiku rasa bersalah. Namun itulah hakikatnya. Sebagai pelajar perubatan di sini, memang kami diberikan keistimewaan, boleh masuk sesuka hati dalam hospital dan berjumpa dengan doktor dengan hanya menunjukkan kad pelajar kami.


Teringat dulu semasa aku ingin membuat pemeriksaan untuk masalah 'haematuria'. Walaupun terdapat ramai patient lain, disebabkan Dr. Heba meminta doktor memeriksaku, aku terus dibawa memotong pesakit lain dan doktor terus memeriksaku. Ah, aku sangat tidak senang dengan cara ini. Kesian dekat orang yang dah beratur lama.


Masuk di dalam department orthopedic, aku terus berjumpa dengan doktor. Kelihatan beberapa orang pesakit memegang kad x-ray mereka. "Doctor, can I ask you about your opinion?" tanyaku lancar berbahasa inggeris. Rasa malas pula nak berbahasa arab dengan doktor. Aku akan berbahasa arab apabila bercakap dengan orang yang tak faham inggeris je. hihi. "Sure". "My friend falls down, and has pain at the back, shoulder, and at the neck....(bla..bla..bla..)", aku menerangkan secara terperinci kepada doktor. Doktor segera memberikan beberapa pandangan kepadaku dengan ramah sekali.


Selepas mengucapkan terima kasih kepada doktor, aku segera meninggalkannya. Sewaktu aku keluar, pak cik yang setia menunggu di luar tadi memandang ke arahku. Diriku dibelenggu rasa takut. Lalu aku segera mempercepatkan langkah dan meninggalkan "outpaitent clinic". Keluar daripada pintu pagar, diriku menghembus nafas lega. Fuh~ Senang je rupanya. hehe. Kami terus bergerak ke bank....



**************************


Rabu, 25 Januari, genap setahun revolusi Mesir. Maka seluruh warga Mesir diberikan cuti. Diikuti hujan seakan hujan rahmat meraikan tarikh yang bermakna ini. Aku tidak keluar ke mana-mana. Cuti sehari ni aku habiskan di dalam rumah dan menenangkan fikiran sahaja.


Tapi....


Esok ada kelas lagi. Batch lain semua dah start cuti winter sejak minggu lepas lagi. Tapi batch tahun 4 dan tahun 5 masih ada kelas. Aduh.. Kena kuatkan semangat. Kelas kena pergi untuk mendapatkan ilmu daripada doktor. Ada benda yang doktor sebut yang kita tak dapat jumpa dalam buku. Semuanya berdasarkan pengalaman mereka. Nasib baik ada strawberi pengubat hati. hehe. Jum makan strawberi!

kbai~


2 Lovers??