Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- Decision making
- note!
- snap around
- Finally ia bermula..
- I looking for my watch (mcm Mr. Bean)
- Haish
- mi secreto
- Today I don't feel like doing anything..
- Saya nak jadi mathari awak...
- sanah helwah :)




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

stalker
Wednesday, June 8, 2011; 11:32 PM

Bismillah...

Firstly, alhamdulillah. Saya baru sahaja habis exam pathology paper 2. Still ada 3 subjek lagi. Walaupun tidak mencapai target untuk mendapat full marks tapi asalkan pathology dah habis, rasa sangat lega. Bajet subjek lain ke? hik3. Cepat2 la habis exam. Jeles la pulak tengok orang lain duk cuti jeee~


Okay, sekarang jom kita cerita sikit pasal tajuk utama untuk hari ini. Stalker. Apa yang korang tahu pasal perkataan 'stalker' ni? Stalker memberi maksud pembuat kepada perbuatan 'stalking'. Untuk mengelakkan kekeliruan, jom kita check maksud dia kat wiki. :)


"Stalking is a term commonly used to refer to unwanted, obsessive attention by individuals to other".


Jika kita lihat stalker yang agak tegar, contoh yang paling biasa adalah cyberstalking. Seorang stalker yang sangat obsess sanggup menghabiskan masa berjam-jam untuk mendapatkan seberapa maklumat yang ada pada individual lain. Tak kira lah maklumat daripada facebook ke, twitter, blog, tumblr, myspace, friendster, tagged, fanbox, dan kesemua adik-beradiknya yang terlibat. Tengok, bahaya kan? Sebab tu la kita perlu sangat sangat sangat berhati-hati dalam apa juga maklumat yang kita nak tulis di laman web. Am I right? :)


Tapi....
Kenapa ramai orang macam membenci stalker ni? Ramai yang cakap, "i hate stalkers" dan pada masa yang sama, secara sedar ataupun tidak, si mangsa juga melakukan aktiviti yang sama. Haaa. Sampai ada yang boleh cakap, "actually, i'm quite good in stalking people". lol. Jadi persoalan yang timbul di sini, adakah si pelaku membenci perbuatan itu jika terkena pada diri sendiri tetapi gemar untuk melakukan terhadap orang lain?


Point yang kedua, bukankah kalau ada orang stalk laman facebook kita, misalnya, itu menunjukkan bahawa kita ni seorang yang begitu popular dan berpengaruh? Haaaa. Timbul lagi satu persoalan di situ. (tapi saya suka low profile laa. Tak main la publisiti2 ni. Fine. I'm not refering to everyone okay?)


Sebenarnya, takut juga kalau ada orang duk stalk kita. Terutama orang yang kita tak kenal, ataupun baru kenal. Rasa macam tak selamat. Rasa macam, "oi, kau ni apesal taw sume benda ni? kantoi la kau stalk page aku!" Kadang2 tu, ada benda kita xnak orang tahu kan. Tapi duk letak kat page juga. Aiyo~~ Kadang2 serabut gak bila orang lain duk baca komen kita. Tak ada privacy langsung. Banyak lagi keje lain, sibuk la duk baca komen orang. heh! Jadi, adakah ini merupakan alasan yang begitu kukuh untuk kita membenci stalker?? dan kita juga berhenti stalking orang? :p


Lihat pada sudut yang lain, ada orang suka diri dia jadi mangsa 'stalker'. Tapi, 'stalker' yang dimaksudkan di sini bukan stalker biasa. 'Stalker istimewa'. Haaa. suspen kan? ^^ Maksud saya, mungkin, ada orang yang mengharapkan seseorang yang istimewa mendapatkan maklumat tentang dirinya, sampaikan sekecil-kecil maklumat pun dia dapat. (Eh, samalah!)


Contohnya, seorang lelaki ni bagi hadiah bintang-bintang yang diperbuat daripada kertas warna biru semasa ulang tahun kelahiran pasangannya. Lepas tu baru lah si pasangan berkata, "eh, mana awak tahu saya sukakan benda ni? (padahal dah tulis kat biodata diri, buat2 tanya lagi. Cheh!) Maka si jejaka menjawab, "kan awak ada tulis kat info". Si pasangan, "owh! awak baca ke? Terharunya. Tak sangka ada orang yang ambil berat pasal saya (sambil menangis terharu). Tengok, touching la pulak. Bukankah si jejaka tu juga seorang stalker? haaaa.


Hakikatnya, perasaan kita apabila jadi mangsa stalker adalah bergantung kepada siapakah stalker itu pada kita, adakah dia seorang yang istimewa, dan adakah kita mengharapkan dia meng'stalk' kita?


Jadi, nak cakap kat sini, perasaan tu berubah-ubah mengikut keadaan setempat. hik3. Jadi, kawal lah perasaan anda bukannya anda dikawal oleh perasaan. :)


Memang dah terlalu panjang. Nak stop la ni. take care~

3 Lovers??