Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- note!
- snap around
- Finally ia bermula..
- I looking for my watch (mcm Mr. Bean)
- Haish
- mi secreto
- Today I don't feel like doing anything..
- Saya nak jadi mathari awak...
- sanah helwah :)
- I'm alive :)




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Decision making
Saturday, June 4, 2011; 8:48 AM

Bismillah...


Time2 tengah study, boleh pulak tiba-tiba rasa macam nak tulis blog. (ada la yang menghasut tu. -.-") Lepas tu, baca la macam mana pun, memang tak akan masuk. Kalau hati memang nak tulis blog gak, jangan dihalang. Walaupun orang cakap "ikut hati mati". Heh! Ajal maut ketentuan Allah.


Sebut pasal ikut hati ni, saya teringat satu kejadian. Masa exam parasitology hari tu. Mula-mula saya tengok microscope, sekali tengok dah cakap, "ni adalah taenia egg sbb dia bulat dah ada space between nucleus and membrane". Tapi, disebabkan masa yang diberikan terlalu lama untuk tengok microscope tu, saya tengok buat kali kedua. Makin lama tengok, tiba-tiba rasa macam dah tak bulat. Macam bujur. Dan saya jadi confuse. "aik, dah tak bulat pulak. Macam bujur je. Ni mesti Diphyllobothrium egg". Macam tulah saya bermonolog. Bila dah habis exam, dengar semua kawan-kawan jawab taenia egg. Heh! Kecewa2 +_+ Tu orang cakap, first instinct tu selalunya betul. Fine~ nasi dah jadi bubur.

Tiba exam pathology, benda yang sama berlaku. Sampai bahagian tengok microscope, terus cakap, "ni mesti atheroma of artery". Sekali lagi, masa yang diberikan agak lama dan memaksa saya melihat kembali microscope. "aik, macam lain je. Macam acute suppurative appendicitis". Kan? Tapi orang cakap pisang tak berbuah dua kali. No way! Jadi, walau apa pun, jawapan pertama tetap menjadi pilihan. Bila dah habis, bincang2, dengar orang lain semua jawab 'acute suppurative appendicitis'. Pulak! Tadi cakap first instinct tu selalunya betul. +_+


Bila dikaji balik ayat tu, "first instinct ni selalunya betul". Baca betul2. SELALU. Bukannya semestinya betul. Maka, kadang-kadang boleh juga jadi tak betul. Bilakah kadang-kadang tu? Tiada penjelasan. Hakikatnya, nak jawab exam tu, bukannya berdasarkan first instinct or not. Tetapi jawablah berdasarkan ilmu yang ada. Haa. Begitu mendalam sekali maksudnya. huhu. Maka kita mestilah berilmu supaya kita dapat membuat pilihan yang terbaik. Untuk menjadi seorang yang berilmu, kita mestilah menuntut ilmu. :)


Perkara ini juga boleh digunakan dalam apa-apa situasi pun. Kadang-kadang tu kita rasa nak buat sesuatu. Lepas tu teragak-agak. Maka ilmu yang kita ada menjadi landasan apakah langkah kita yang seterusnya.

"Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad"

"Tuntutlah ilmu walau sehingga ke negara China"


Sama-sama ambil pengajaran :)


p/s : banyak pepatah melayu yang digunakan untuk entry kali ni. ngeh3


0 Lovers??