Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- Remember my birthday?
- over
- banyaknyee T.T
- Last round.
- Silence hurts.
- ana misy masri.
- Merasa tahu tatkala diri tidak tahu.
- Mengidam kuih bakar
- Stop and look around you
- hate




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Moving forward, forget the past 1
Friday, June 6, 2014; 4:54 AM

Bismillah...


Setelah mengalami detik-detik sukar dan sedih sebelum ini, hari ini aku memilih untuk melupakan apa yang telah berlaku. Aku memilih untuk tidak mengingatinya lagi. Aku memilih untuk menghargai apa yang ada di sekelilingku. Tiada makna lagi untuk aku mengenangkan sesuatu yang akhirnya akan menyakitkan diriku sendiri. 


Finally, I have something to think about, something to make me feel happy again. So today I decide to post a long entry. Hope you be prepared. haha.


After I start to look around me, I realize, after what had happened, life must goes on no matter what. As I want to make myself stronger again, I would like to share something with you. Even if you not read this, I will read it. haha. So here it is....


1. I'm feeling soooo happy because I just finished my end round exam for surgery. This means I just left with few exams more before end of this semester. Ahhhhh, rasa sangat lega. Bukan kerana aku dah tak perlu belajar lagi, tapi kerana bebanan exam yang bertubi-tubi dan tak berhenti akhirnya akan sampai ke penghujungnya. Bermula dari bulan 10 tahun lepas, aku akan sentiasa ada exam paling kurang setiap seminggu atau setiap dua minggu. Dan berterusan untuk beberapa bulan. 


Kadang-kadang, ada juga rasa penatnya. Ada juga kadang-kadang mula rasa nak mengeluh. Itulah cabaran orang hendak menuntut ilmu. Kata orang, exam berterusan macam ni, serajin mana pun kau study, sampai satu masa, kau akan "pancit" juga. Perlukan rehat. Perlukan masa untuk dirimu seketika. Bukan bererti mengalah, tetapi untuk mengumpul kembali tenaga, mengatur kembali langkah, dan kemudiannya meneruskan perjalanan dengan lebih laju. :)


Ya, aku akui, tahun akhir perubatan ini memang mencabar. Aku bersyukur, setelah aku menempuhi round internal medicine, dan sekarang round surgery sudah hampir sampai ke penghujungnya, aku masih lagi berdiri dan tetap bersama dalam perjuangan ini. Terlalu banyak yang telah aku pelajari. Terlalu banyak kenangan pahit dan manis, suka dan duka. Terlalu banyak rintangan dan cabaran. Tapi syukur, Allah masih memberikan aku kekuatan dan semangat, untuk terus bertahan. 





Round surgery....sepanjang pengajian aku di sini selama hampir 6 tahun, hari ini aku mengaku bahawa aku merasakan kumpulan surgery aku kali ini antara kumpulan terbaik pernah aku sertai bersama. Mungkin juga dipengaruhi oleh banyak faktor. Mungkin sebab professor yang mengajar kami ini hebat-hebat dan best. Mungkin juga sebab ini adalah subjek terakhir kami di sini, maka aku lebih menghargai setiap detik dan satt yang berlalu. Apa pun sebabnya, aku sangat bersyukur dapat bersama-sama dalam group surgery aku kali ini. 


Aku sangat mengagumi kehebatan professor2 dan doktor2 di sini. Orang yang tidak pernah belajar dengan mereka, pasti tidak dapat mengerti sepenuhnya bertapa hebatnya mereka. Aku sangat menyanjungi mereka, ilmu mereka, perwatakan mereka, kesungguhan mereka, kesabaran mereka. Terasa diriku sangat kerdil dan rendah dibandingkan dengan mereka. Apatah lagi jika mahu duduk sebaris dengan mereka. Ah, perjalanan aku masih jauh untuk mencapai tahap mereka. 


Dalam pada gembira sudah habis end round exam, tetapi hati merasa sedih mengenangkan kami bakal meninggalkan professor kami dan cairo university serta hospital-hospital di sini. Ya, sedih. Apatah lagi meninggalkan mereka dalam keadaan negara ini yang sedah kucar-kacir mencari pemimpin yang sejati. Ah. Emosi aku terganggu memikirkan hal ini. 





Ni antara 4 professor kami yang sangat hebat. Dr Antuan, Dr Sallah, Dr Sherif, Dr Emad. Tidak lupa Dr Nadir yang tidak sempat untuk bergambar. Ini adalah professor bagi general surgery. Tak termasuk professor hebat yang mengajar kami urology, orthopedic, neurology, dan banyak lagi. Too many legends in one picture. Feel like wanna cry. :'( Semoga Allah mengurniakan kami kehebatan seperti guru-guru kami. Ameen.


Macam biasa, dalam gambar aku akan sengaja tutup mata. Nak bagi nampak macam tidur. HEH! Benci2!. Haha. Masa ini aku dah habis exam osce dan oral exam bersama Dr Sherif. Tapi ada kisah lucu disebaliknya. Ada group yang masih belum habis exam. Ada group yang dah habis. Tiba-tiba doktor sherif suruh semua berhenti dan ambil gambar. Dan tiba-tiba semua orang berkumpul dan bergambar. Dan secara tiba-tiba wajah professor jadi sangat ceria dan gembira dan girang. hihi. Comel je. Selesai bergambar, bagi sesiapa yang masih belum habis exam, kembali duduk dan bersoal jawab dengan doktor. Dan doktor kembali menjadi tegas. hihihihihi. Seriously, memang kelakar jika difikirkan balik. Macam-macam...


Apa pun, 29/6 ni akan ada mcq exam. Semoga aku terus kuat menempuhi baki-baki masa aku di sini....



2. Hari ini, aku juga gembira kerana sahabat-sahabat aku yang belajar di Jordan sudahpun berjaya menamatkan pengajian mereka. Kini sahabat-sahabat aku telah pun bergelar doktor. Sahabat yang dulu masuk ke INTEC bersama-sama denganku, kini terlebih dahulu mendapat gelaran doktor. Namun bukanlah persoalan siapa yang mendapat gelaran doktor dahulu. Kita sama-sama bakal memikul bebanan tugas dan tanggungjawab yang harus dilaksanakan. Maka harus untuk menyiapkan diri kita dengan ilmu dan pengetahuan serta kemahiran sebelum memulakan tugas kita nanti. 


Sejak dari dulu, aku memang suka tengok orang graduate. Setiap kali tengok, aku pasti akan turut bersemangat. Kembali bermotivasi. Kadang-kadang, aku mampu mengalirkan air mata mengenangkan segala usaha kini telah berhasil. Padahal bukan aku yang graduate. Tapi entahlah, empathy aku sangat tinggi kot. Dapat merasakan seolah-olah aku sangat menjiwai dan merasakan apa yang mereka rasa. hihihihi. 




Apa pun, tahniah aku ucapkan. Terutamanya kawan yang sama-sama mms masa kat intec dulu. Dayat, faiq, azam, anis, dan yang paling penting fatin adilah. hihi. Tetiba jadi paling penting kan. Because she is a good friend of mine. Padahal masa kat intec tak pernah pun bercakap. Yela, aku kan dilabel sebagai batu +_+ Batu mana boleh bercakap. *Sob3. Jeles? Ya, sedikit cemburu. But in a good way. :) Maka aku harus harus dan harus berusaha lebih bersungguh-sungguh agar dapat mengikut jejak langkah mereka. 


Semoga aku diberikan kekuatan hingga berjaya seperti mereka. Ameeennn..



3. Aku juga gembira kerana.....(bersambung)



0 Lovers??