Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- lost?
- cuti winter batal
- Demam lagi..
- T T
- Tangan dan kaki pak cik tak boleh bergerak...
- Melaka trip
- 2 pengumuman penting
- result oiii
- Ramadhan Kareem
- Exam? No, not yet.




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

Get 100% in exam and you will kill a patient??
Saturday, December 7, 2013; 1:26 AM

Bismillah...


"Jika takut pada risiko, usah bicara soal perjuangan"

Quote dari Dato' Sri Anwar Ibrahim. Yes, I'm inspired by his words. Orang yang hebat dan punyai banyak pengalaman, kata-katanya pasti tersirat seribu makna. Aku cuba memikirkannya. Ya, RISIKO. Setiap perkara yang kita hendak lakukan, pasti akan ada risikonya. Persoalannya, adakah kita sudah cukup berani untuk mengambil risiko itu? Apakah kita lebih suka "play safe"? Takutkan kegagalan, maka kita takut untuk melakukan sesuatu yang berisiko. Apakah begitu?


Iya, seseorang yang tidak mencuba, sudah pasti tidak akan pernah gagal. Tetapi harus diingat, seseorang yang tidak berani mencuba juga, pasti tidak akan pernah mencapai kejayaan. Hanya orang yang berani mencuba akan mengerti dalam hidup ini ada turun dan naiknya. :)


Baru-baru ni, Dr Nageeb ada pesan, kebanyakkan pelajar terperangkap dengan perkataan "medical student". Pelajar akan terkeliru apabila digelar sebagai "medical student". Sebenarnya, apa yang harus difahami adalah kita jangan terkeliru dengan istilah ini. The word student and the word medical have different meaning. Being a student means you want to get a high marks, get a good result, want to please you parents, your professors. But the term medical means to treat, to give treatment, to cure. (Of coz here we are not talking about Allah is the one who cure all diseases)


Aku setuju. Hakikatnya itulah yang berlaku. Seorang 'medical student' tidak sepatutnya hanya menjadi student tapi menjadi 'medical student' yang sebenar. Memahami sedalamnya ilmu yang dipelajari supaya dapat digunakan dalam kerjaya untuk membantu orang lain. 


Maka Dr Nageeb berikan satu persoalan; which one do you prefer, get 100% in exam and you will kill a patient in your job or get about 70% - 80% and you save a life in your job. Almost all the students please to save a life but the real answer is to get 100% and save a life. haha. He give also said, a good professor is the one who will deduct the student marks if they forgot to answer correctly and the student will remember that even more and practice it in their life.


For example, when the doctor asks you to examine the pulse, and you forget to examine the posterior tibial or dorsalis pedis pulse in the leg, and you misdiagnose the patient which lead to cut his leg. So in same situation, the only thing which can save the patient's leg is only one finger. You just put your finger and examine the leg pulse. If you forget, the the patient will suffer because of your lack of knowledge. +_+ Indeed. Really deep. I just can feel it. The high responsibility I get here. 


In other to remember and not to forget things, you have to be systematic. Examine the patient from above downwards. Insya-Allah doctor Nageeb. I will remember your precious advice here. 


Ada beberapa lagi pesan Dr Nageeb yang sangat inspiring, tetapi tak sempat nak taip kat sini. Sebab isnin ni nak exam mid round dah. Kaaaaaaaaan. Balik2 exam. Sabar nua sabar.


Kejayaan itu pasti tidak datang bergolek. Kejayaan yang kita lihat pada hari ini, tersirat disebaliknya liku-liku kesusahan, pahit, keperitan dan kepayahan yang tidak bisa dilihat oleh semua orang. Mata kita hanya mampu melihat apa yang ada di hadapan mata kita. Mata kita tidak mampu melihat apa yang telah dilalui oleh kejayaan seseorang. Adapun tatkala kita sedang melihat orang sedang jatuh, mata kita hanya mampu melihat kegagalan seseorang. Mata kita tidak bisa melihat masa depannya. Mata kita tidak tahu bahawa kejatuhan dia pada hari inilah yang membawa dia kepada kejayaan. 




Hanya kerana mata. Jika kita mampu melihat apa yang tersirat dan apa yang dilalui oleh seseorang yang sudahpun berjaya, sudah pasti kita tidak akan pernah kisah dan mengeluh tatkala ditimpa ujian. Dan jika saja kita mampu melihat masa hadapan bahawa disebalik kesusahan seseorang itu mampu membawanya kepada kejayaan, sudah pasti kita tidak akan memandang rendah usaha mereka apatah lagi mencemuh mereka. Semuanya kerana keterbatasan ilmu kita.


Eh, baru perasan dah bulan 12. huhu. Cepatnyaaaa masa berlalu. Tiba-tiba malam-malam nak tulis panjang2 kat blog kan. hihi. Saje nak ungkapkan apa yang doktor pesan supaya tak hilang. Dan nak motivate diri sendiri pun ada jugak. hihi. 


 Till now, pray for me. :)



0 Lovers??