Little Paris
Rules & Regulation

Welcome to my lovely blog.
Hush & Listen up!

You're NOT allowed to:-
-Copy, Rip, Spam, Steal & more...!

If you hate me, kindly click the red 'x' button on the top-righthand corner of the screen.
If you love me, please stay to enjoy. :D



Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Mind your words.
Leave you footsteps here.
Click 'Hantar' sekali sahaja.



Kasr el-Ainy Mission

1)To graduate quality physicians capable of implementing various levels of health care practices, following medical ethics and ready for continuing professional development.

2)To train specialized physicians to conduct advanced scientific research, apply updated technologies and follow national and international medical standards.

3)To care for the development of the competitive edge of human resources, serve the community and share in solving national health problems.



Rewinds

By Post:
- A day before final exam...
- manusia...
- "Although they plan, Allah also plans. And Allah ...
- "No amount of guilt can change the past and no am...
- one week before my final exam
-
- My last class
-
- "Sesungguhnya Allah suka pada hamba-Nya yang ban...
- "He knows the value of oxygen"




By Month:
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
November 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
April 2011
May 2011
June 2011
July 2011
August 2011
September 2011
October 2011
November 2011
December 2011
January 2012
February 2012
March 2012
April 2012
May 2012
June 2012
October 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
November 2013
December 2013
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
July 2015
August 2015
November 2015


Follower



Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   

The war finally begin..
Sunday, June 17, 2012; 8:15 AM

Bismillah...




Finally, the war has begined. Hihi. Bukan war apa pun, final exam je. Macam tak biasa la pula kan. Final exam for fourth year medical students, school of medicine, kasr el-ainy ^_^ Bermula dengan subjek Community Medicine, memang agak mencabar. Subjek yang terkenal dengan ketebalan buku dan sepatutnya menjadi subjek yang senang tetapi akibat maklumat yang banyak menyebabkan pelajar terkeliru dan akhirnya menjaga agak susah. lol. 



Dalam pada banyak nak kena baca pun, saya awal-awal lagi dah habis baca. Berbaki dalam 5 hari lagi saya cuma buat latihan dan ulang-ulang baca. Nampak gaya seperti sudah sangat bersedia. Di tambah lagi dengan malam nak exam saya cuma tidur 2 jam je. Namun, tatkala kaki melangkah ke dewan exam, hati seakan gementar. Aduh. +_+ Tiba-tiba kot. Mungkin saya terbayangkan kenangan pahit masa lampau. err... Saya cuba membaca beberapa keratan ayat bagi menenagkan hati. Alhamdulillah, rasa gementar tu hilang sedikit. =) Dan ternyata, soalan exam ada yang tak dijangka2 akhirnya keluar. Rasa macam tiap2 kali exam macam tu kan. Soalan yang rasa patutnya tak keluar, keluar gak. heh! 3 jam memerah otak dan menulis. Akhirnya siap tak siap, hantar jugalah kertas. huhu.


orang paling kacak

orang paling gembira
Selang beberapa hari, bermula oral exam yang pertama. Datang dalam keadaan tak tidur malam. Bersungguh-sungguh berlatih soal jawab dengan roomate. Berlatih dengan soalan-soalan yang tak terjangka. haha. Sampai sahaja di university, kelihatan semua pelajar arab memakai "blazer" lengkap. Melayu, ada la sorang tu pun tak pakai, just pegang kat tangan je. hihi. Tak ada arahan pun pakai, lagipun dengan keadaan panas lagi kan. Sempoi je melayu, tapi masih kemas. =) Alhamdulillah, saya dapat doctor yang sangat baik. Doctor agak pelik saya menulis nama dalam ejaan arab tapi nak soal dalam english. Bagi chance la doctor, saya bukan minta bahasa melayu pun. hihi. Doctor pun tanya soalan dengan sebanyak-banyaknya. Nasib la Allah bagi ilham nak jawab. Alhamdulillah. 


Selang 4 hari, start exam E.N.T. Aaaaaa, sangat susah nak berbincang dengan roomate lain. Salah saya la, mengada nak pakai buku lain. Orang lain baca buku lain, saya pandai2 nak baca buku karangan doctor lain. Bila nak soal jawab, ternyata cara kami berbeza. Contohnya, 


Saya: Mad, apa silent area in head and neck?
Mad: 3F 3T 1S. 
Saya: erkkk..apekah??


Saya: Mad, indication for tonsillectomy apa?
Mad: ada 6.
Saya: eh, kat dalam buku ni ada 12! 


Buku orang lain baca

Buku yang saya baca

Akibatnya, saya kena study sendiri-sendiri. Bincang sorang diri juga. Bukan tak boleh nak bincang dengan buku lain, tapi last minit ni, kalau bercampur-campur maklumat, makin celaru la jawabnya. Seperti biasa, sehari sebelum exam, satu rumah tak tidur. Ada yang sungguh-sungguh menghafal, ada yang cuba tidur tapi tak dapat. Pagi tu, nampak muka sorang-sorang tak tidur. Haha! Seriously kelakar. Obvious kot muka tak tidur. Apa nak jadi la budak2 ni (termasuk diri sendiri). Semasa dapat kertas soalan ENT, ternyata, what common is common. Soalan-soalan past year since 2006 tu, banyak yang keluar. Alhamdulillah. =)




Now, tengah prepare untuk practical ENT dan oral ENT. Tapi saya nak baca subjek ophthalmology. Jangka masa exam yang lebih sebulan ni, diharap tidak terbabas kat mana-mana dan semangat dapat dikekalkan. +_+ Ya robbil 3ajjil bilfaraji..



Last but not least, lemang!



2 Lovers??